Deník odkrývá Hamáčkův největší sjezdový úspěch

02.03.2019 7:27

Sociální demokraté v Hradci Králové pořádají sjezd. Jan Hamáček jasnou většinou 433 hlasů od přibližně pěti set delegátů obhájil post předsedy. Takto přesvědčivé vítězství lze považovat za jasný triumf. Sobotní MF Dnes tvrdí, že Hamáček si může připsat ještě jeden triumf.

Deník odkrývá Hamáčkův největší sjezdový úspěch
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

ČSSD v pátek a v sobotu rozhoduje o svém dalším směřování. Post předsedy s přehledem obhájil Jan Hamáček. Statutárním místopředsedou se stal Roman Onderka. Podle neoficiálních informací ČTK v klání o posty dalších místopředsedů uspěli ministr zahraničí Tomáš Petříček i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Hamáček tedy může být spokojen, protože Maláčová je považována za jednu z politických nadějí ČSSD.

Staronový předseda však může být spokojen ještě kvůli jedné věci. Podařilo se mu dosáhnout smíru s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident oznámil, že v květnových volbách do Evropského parlamentu bude volit ČSSD, což delegáti přivítali s nadšením.

„Nebylo to překvapení, baví se spolu často, bylo to dohodnuté předem,“ vysvětloval zdroj z Hamáčkova okolí. Prezident pochválil ČSSD za vstup do vlády a delegátům kladl na srdce, aby si nedělali hlavu z předvolebních průzkumů s nízkými preferencemi ČSSD. Mnohé delegáty svým vstřícným vystoupením překvapil.

„Ačkoli nepatřím mezi jeho příznivce, musím říct, že tentokrát byl k nám velmi vstřícný. Až mě tím překvapil. Pokud by mu to vydrželo déle, byl bych rád,“ mohl tak Zemanův projev pochválit třeba poslanec Ondřej Veselý.

Po prvním dnu sjezdu bylo tedy možné říci, že Hamáček vítězí na celé čáře. Nebude se řešit, co bude s Petříčkem, který v boji také uspěl, a pravděpodobně se nebude řešit ani to, zda ve vládě zůstane ministr kultury Antonín Staněk, který nešel do boje o post místopředsedy, takže nezjistil, jak moc je oblíbený, nebo možná spíš neoblíbený ve své vlastní straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…