Deníky odmítají úřednickou vládu, preferují předčasné volby

25.06.2013 6:06

České deníky se dnes opět věnují především záměru prezidenta Miloše Zemana jmenovat úřednickou vládu, který ale nepovažují za dobré řešení. Míní, že by se politické strany měly prezidentovi postavit. Jako nejlepší momentální řešení vidí někteří komentátoři předčasné volby.

Deníky odmítají úřednickou vládu, preferují předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Hospodářské noviny podotýkají, že Zemanem jmenovaná vláda nebude ani "úřednická", ani "vláda odborníků". Bude to "prezidentova vláda" a prezident za ni také ponese plnou odpovědnost. Podle komentátora HN to ale ještě neznamená nástup prezidentského systému: "Dokud totiž v Česku platí současná Ústava z roku 1992, mají politické strany šanci se prezidentovi úspěšně postavit, jakkoliv to pro některé může být dost riskantní - a pro spoustu poslanců a zřejmě i některé strany to bude znamenat i konec kariéry," píše. Najít v této situaci ve sněmovně 120 hlasů pro předčasné volby by podle něj mělo být to nejjednodušší, co lze udělat.

Na jiném místě deník také uvádí, že tvůrce Ústavy by ani "v temných snech nenapadlo", že klíčem k moci se stanou volby prezidentské, nikoli sněmovní. Duch Ústavy podle komentátora vyvanul, zbyla jen dikce, kterou lze vyložit jakkoli. Zeman tak pouze využívá situace. "Politické strany by se proto měly vrátit k myšlence, kterou na sklonku života rozvíjel Václav Havel. Zrevidovat Ústavu, aby zajistila respektovaná pravidla politiky pro dalších dvacet let," míní komentátor.

Zemanova vláda

Podle komentáře Lidových novin nenechává Zeman nikoho na pochybách, že by úřednická vláda byla především jeho. "Už ji úkoluje, má rozhodnout o zvýšení minimální mzdy," podotýká komentátor. V české tradici je taková situace podle něj obratem, který ale Zeman avizoval už ve své kampani. Například když říkal, že jeho poradci jsou vlastně ministři. "Při spekulování, jací odborníci ve vládě zasednou, nám ani nedochází, jak radikální ten obrat je," uzavírají LN.

Komentátor Mladé fronty Dnes pokládá předčasné volby za nejčistší politické řešení stávající krize. Připouští, že v nich zvítězí levice a pravice, zejména ODS, skončí v opozici. Oddalování voleb je ale podle něj výhodné pro nejrůznější populisty. "Čím déle bude trvat vládní agonie, ať už koaliční, nebo 'úřednická', tím lepší vyhlídky nastanou pro 'spasitelská' uskupení typu Úsvit přímé demokracie, Věci veřejné apod.," píše.

Předčasné volby jsou podle MF Dnes řešením aktuální vládní krize, ale nejsou řešením dlouhodobé krize české politiky. "Zkrátka, český parlamentní režim se neobejde bez seriózní a promyšlené systémové reformy," dodává deník.

Situaci v ČR se v pondělí věnoval také světový tisk. Očekávané jmenování nového českého premiéra německý list Frankfurter Rundschau doprovodil komentářem, že prezident Miloš Zeman chce očividně sám převzít opratě řešení politické krize v zemi. Rakouský deník Wiener Zeitung je toho názoru, že úřednický kabinet Zemanovi přinese více pravomocí, takže Česko bude rázem vypadat jako prezidentská republika. Slovenský list Sme poznamenal, že Zeman překračuje hranici, za kterou jeho předchůdci nezašli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…