Denně mluví s dětmi. Ví odkud berou na očkování názory. Ne, kampaň státu to není

16.07.2021 9:50 | Komentář

Děti jsou schopny pochopit, proč se má očkovat, chápou i smysl vakcinace pro sebe, pro okolí a hlavně pro vlastní rodinu. Podle dětského a dorostového psychiatra Jaroslava Matýse není jejich postoj nikdy vyhraněný, opírají se téměř výhradně o postoje svých rodičů. Jestliže se však rodiče jako jejich zákonní zástupci rozhodli nenechat je očkovat, je to věc jejich zodpovědnosti. Ale pak se nabízí i ten pohled, že odmítnutím očkování svých potomků je nutí, aby podstupovaly testování.

Denně mluví s dětmi. Ví odkud berou na očkování názory. Ne, kampaň státu to není
Foto: Petra Vavrečková
Popisek: MUDr. Jaroslav Matýs, psychiatr pro děti a dorost

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
V diskusi o očkování dětí proti nemoci Covid-19 se přou z vyhraněných pozic imunologové. Jedni považují jejich vakcinaci za naprostou nutnost v boji proti šíření nákazy, jiní ji mají za bohapustou nezodpovědnost a striktně takovou možnost odmítají. Rozhodování rodičů o očkování svých potomků mohlo výrazně ovlivnit vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který v rozhovoru pro středeční deník Právo zopakoval, že od 1. září už pojišťovny nebudou hradit testy na Covid a že předpokládá, že povinnost hrazení testů by se měla vztahovat i na děti starší dvanácti let. To by znamenalo významný zásah do rodinného rozpočtu při akcích podmíněných prokázáním bezinfekčnosti, pokud by žádný z členů rodiny nebyl očkován.

O tom, jak se k očkování staví ti, jichž se to týká, tedy děti a mládež, však má informace a povědomí jen málokdo. Jedním z nich je dětský a dorostový psychiatr Jaroslav Matýs. „Protože jsem byl v armádě veden kromě psychiatrie i jako velitel polní infekční nemocnice, tak mi hodně z epidemiologie zůstalo v hlavě. I když i tak si myslím, že k tomuto se mají oficiálně vyjadřovat hlavně specialisté z oboru epidemiologie, infektologie či vakcinologie,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz bývalý dlouholetý předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie Jaroslav Matýs.

Odmítnutím očkování rodiče nutí děti podstupovat testy

Přesto se neodmítne podělit o názor na očkování z pohledu dětského a dorostového psychiatra. „Jestliže se někdo rozhodne neočkovat z ryze osobních a subjektivních důvodů – často jde jenom o emoční nastavení – a ne ze zdravotních důvodů, měl by nést následky svého rozhodnutí. Jestliže rodiče jako zákonní zástupci dětí nějak rozhodli i za své děti, tak je to věc jejich zodpovědnosti, zodpovědnosti za své rodiny, a ne státu. Pak se nabízí i ten pohled, že odmítnutím očkování svých potomků rodiče děti nutí, aby podstupovaly testování,“ konstatuje lékař.

„V ordinaci denně mluvím s dětmi – svými pacienty. Vidím, že ve věku nad 12 let při rozumném vysvětlení jsou děti schopny pochopit, proč se má očkovat, chápou i smysl pro sebe, pro okolí a hlavně pro vlastní rodinu. Když už mají děti negativní postoj k očkování, nikdy není vyhraněný, nemají jasný názor. Téměř výhradně je vytvořen postojem rodičů, pod jejichž vlivem jsou. Nechtějí nebo se bojí odporovat rodičovské autoritě. Jejich postoj není striktní. Opírají se o postoje jim blízkých dospělých. Spoléhají se na informace a doporučení od autorit pro ně významných. Tohle vidím i u adolescentů od 15 do 18 let. Nesetkal jsem se, že by v pohledu na očkování byli zásadně formování souvěkovci, vlastní partou. Novým fenoménem je, že se tato skupina chce očkovat hlavně, aby měli prázdniny bez omezení, což není na škodu. Prioritně je to rodina, hlavně rodiče,“ tvrdí Jaroslav Matýs.

Každý si má nést následky svého rozhodnutí i o dítěti

Lékař, jemuž prezident Miloš Zeman jako prvnímu dětskému psychiatrovi udělil státní vyznamenání medaili Za zásluhy I. stupně, je zastáncem toho, že každý má nést následky svého rozhodnutí. „A má mít zodpovědnost za sebe a v případě rodičů i za své dětí. Tak to mám v ordinaci. S léčbou u mě musí souhlasit rodič a od dvanácti let i můj pacient. Přeneseně: dítě podstupuje testování nebo se nechá očkovat podle toho jak se rozhodne rodič, a ne stát,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Matýs. „Proto nejsem spokojen s kampaní státu, která je abstraktní, nekonkrétní, nemluví jazykem cílové skupiny. Dle mého je dnes už servilně podbízivá, což samo o sobě vyvolává nedůvěru. Já sám očkování plně podporuji a mám na to hodně racionálních medicínských argumentů,“ dodává psychiatr.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…