Deportace migrantů: Merkelová, my ti nebudeme dělat odpadkový koš, zní z Afriky

10.01.2017 8:47

Nejmocnější dáma Evropy Angela Merkelová přiznala, že v minulosti nepostupovala v otázce uprchlické krize dost důsledně. Chce to změnit. Neúspěšné žadatele o azyl chce co nejrychleji posílat z Německa. Jenže to se ani trochu nelíbí severoafrickému Tunisu. Ten odmítá hrát roli „odpadkového koše Německa“ a nechce přijímat zpátky neúspěšné žadatele o azyl. Možná trochu nečekané spojence získali Tunisané i v německých Zelených.

Deportace migrantů: Merkelová, my ti nebudeme dělat odpadkový koš, zní z Afriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Německá kancléřka Angela Merkelová v Kolíně nad Rýnem promluvila ke svým zaměstnancům. Ve volebním roce přiznala, že vláda pod jejím vedením nepostupovala vůči migrantům vždy zcela důsledně. A přislíbila, že se to změní. Pokud jde o uprchlíky, tak ty chce Merkelová s nasazením všech sil integrovat do německé společnosti. Ale pokud jde o ekonomické migranty, kteří nedostanou ve Spolkové republice Německo azyl, tak ty je podle Merkelové třeba bleskově poslat pryč z Německa zpět do bezpečných zemí.

Merkelová ve svém projevu narážela na fakt, že za předvánočním masakrem, za který na vánočních trzích zaplatilo životem 12 lidí, stál neúspěšný žadatel o azyl z Tuniska Anis Amri. Azyl sice nedostal, ale německé úřady už nepostupovaly dost důsledně v otázce jeho odsunutí zpět do země původu. Německá kancléřka chce Tunisko a další země na severu Afriky označit za bezpečné, aby sem bylo možné vracet neúspěšné africké žadatele o azyl.

Tunisanům se však nápad nejmocnější dámy Evropy ani trochu nelíbí. Bojí se, že se jejich někdejší krajané v Evropě zradikalizovali a mohli by spáchat teroristický útok, nebo by mohli spáchat jiné kriminální činy. „Angelo Merkelová, Tunisko není odpadkovým košem Německa,“ stálo na velkém transparentu, se kterým o víkendu Tunisané ve svém hlavním městě demonstrovali proti tomu, aby země přijímala zpět své občany, kteří nedostali v Německu povolení k pobytu. Informuje o tom MF Dnes. OSN varuje, že v řadách Islámského státu a dalších teroristů bojuje na pět tisíc Tunisanů, takže obava domovské země není zcela bezdůvodná.

Zastání se Tunisanům dostalo i na německé politické scéně. Němečtí Zelení podle všeho nehodlají kancléřce dovolit přidat Tunis na seznam bezpečných zemí. Svůj souhlas by vedle vlády musela vydat také Spolková rada – horní komora německého parlamentu, kde zasedají i Zelení. A právě ti teď blokují vepsání Tunisu na seznam bezpečných zemí, kam by bylo možné vracet severoafrické migranty. Aby návrh prošel Spolkovou radou, musí pro něj hlasovat nejméně tři spolkové země, v nichž se Zelení podílejí na vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…