Děsivá traumata sexuálních otrokyň Islámského státu. Je to hodně smutné

06.04.2016 12:40

Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) zveřejnila velmi znepokojivou zprávu o zadržovaných jezídských ženách, se kterými je na území Islámského státu (ISIS) nakládáno jako se sexuálními otrokyněmi.

Děsivá traumata sexuálních otrokyň Islámského státu. Je to hodně smutné
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

„Čím déle jsou jezídské ženy zadržovány bojovníky Islámského státu, tím strašnějším se pro ně jejich život stává. Jsou neustále prodávány, kupovány a brutálně znásilňovány. Navíc jim jsou odebírány jejich děti,“ líčí strastiplné životní podmínky jezídských žen Skye Wheeler, která se v rámci Human Rights Watch zabývá osudem jezídských žen a s několika z nich osobně hovořila. Mnohé z nich se cítí po tak nelidském zacházení velmi ponížené a dvě z nich se pokusily o sebevraždu.

Stovkám unesených jezídských žen se již podařilo dostat do bezpečí, ale asi 1800 z nich se stále nachází na území ovládaném Islámským státem. Podle zjištění HRW jsou ženy sexuálně zneužívány, mučeny, svévolně zadržovány a také se s nimi zachází jako s otrokyněmi, které nemají žádná práva. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky minulý měsíc konstatoval, že se Islámský stát vůči jezídům dopustil genocidy.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

OSN odhaduje, že v rámci ofenzivy v srpnu 2014 bojovníci Islámského státu zavraždili a unesli tisíce jezídských mužů, žen a dětí. ISIS následně ve svém prohlášení potvrdil, že zajaté ženy jsou považovány za válečnou kořist a podle toho s nimi také bude zacházeno. Zaměstnanci z Human Rights Watch v uplynulých týdnech hovořili s patnácti jezídskými ženami, kterým se podařilo z pekla uniknout. Většina z nich strávila v zajetí více než rok. Dle jejich výpovědí s nimi bylo ve všech případech zacházeno skutečně nelidsky.

Mnohé z žen byly na trhu s otroky prodány hned několikrát. To je i případ devětatřicetileté ženy, která byla poprvé prodána na trhu v Rakce muži a poté dalším dvěma mužům. Jeden z nich ji bil za to, že plakala. Další dva se velmi hrubě chovali k jejím dětem. „Uhodil moji osmiletou dceru brutálně do oka za to, že nechtěla přijmout jméno, které jí dal,“ říká nejmenovaná žena, které se podařilo i s oběma jejími dětmi uprchnout v prosinci 2015. O osudu dalších čtyř svých dětí však nemá od srpna 2014, kdy byla zajata, žádné zprávy.

Ještě o jednoho „majitele“ více měla čtrnáctiletá jezídská dívka, které se podařilo uprchnout loni v srpnu. Všichni čtyři bojovníci ISIS ji bez výjimky bili a znásilňovali. První z jejích majitelů ji pravidelně bil kusem dřeva. „Když jsem se jej zeptala, co se stalo s mými rodiči, řekl mi, že je rozkrájel na kousky a hodil je psům. Byly jsme zavřené v uzamčené místnosti a po celé měsíce jsme neměly zajištěn přístup ven,“ popisuje dívka se slzami v očích své hrůzné trauma, které si v sobě ponese po zbytek svého života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …