Děsivé praktiky na Schwarzenbergově úřadě? Petr Hájek přidal osobní vzpomínku

26.11.2013 12:01

Server Protiproud.cz se tentokrát zabývá svéráznou personální politikou Karla Schwarzenberga na Ministerstvu zahraničních věcí, která několik nepohodlných diplomatů pohnala až před vyšetřovací orgány a před soud. Hodný dědeček s čírem zde prý sehrál roli podobnou bolševickým vymetačům.

Děsivé praktiky na Schwarzenbergově úřadě? Petr Hájek přidal osobní vzpomínku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na besedě v Olomouci

Dva diplomaté odešli v nedávné minulosti od soudu s osvobozujícími rozsudky - bývalý velvyslanec v Austrálii a exministr Fischerovy vlády Juraj Chmiel již pravomocně, dlouholetý diplomat Milan Sedláček prozatím v první instanci. Případy obou jsou velmi podobné, a to i skutkovou podstatou - údajnými hospodářskými delikty. Oba byli ministrem Schwarzenbegrem zašlapáni s příkladnou důkladností.

Celý text na serveru Protiproud.cz ZDE.

O kauze píše publicista Petr Štěpánek. Podle něj se zbabělý exministr zahraničí neuměl postavit za své lidi, nebo možná ani nechtěl. Rovnou je vyhodil, ačkoliv v jiných případech, třeba při obvinění pražského primátora z jeho strany Tomáše Hudečka, rozčíleně hovořil o vykonstruovaném procesu na objednávku.

Ke zmíněným kauzám si neodpustil poznámku Petr Hájek, šéfredaktor Protiproudu, který celou kauzu sledoval z pozice vicekancléře prezidenta Václava Klause. Podle jeho pohledu zevnitř státní správy totiž rozhodně nešlo jen o to, že by se ministr zahraničí svých podřízených nezastal. Naopak po nich velmi systematicky šel.

Hájek doplňuje historický kontext celé kauzy. V roce 2009 musel Karel Schwarzenberg po pádu Topolánkovy vlády opustit Černínský palác. Vystřídal jej Jan Kohout a zkušeného diplomata Milana Sedláčka si vybral za generálního sekretáře ministerstva. Další diplomat Juraj Chmiel v této vládě působil jako ministr pro evropské záležitosti. Po volbách v roce 2010 se však Schwarzenberg na ministerstvo triumfálně vrátil a začal úřad systematicky čistit od všech Kohoutových lidí.

Generální sekretář Sedláček navíc během svého působení měl odhalit chystaný „tunel“ Schwarzenbergových lidí v IT zakázkách, a proto byl vyloženě nenáviděn. Byl stažen z diplomatické mise v Thajsku, přímo na ministerstvu bylo proti němu iniciováno obvinění z hospodářské kriminality a následně byl z ministerstva okamžitě vyhozen, ačkoliv obvykle se v podobných případech ctí presumpce neviny a zaměstnanci jsou do vyřešení případu ponecháváni v zaměstnaneckém poměru, obvykle na neplacené dovolené.

Následovalo mnohaleté martyrium s vyšetřovateli a soudci, profesní likvidace a zničený život. „Je to poučný příběh. Brutální a cynický. Skvěle ilustruje charakterové dispozice `věčného` ministra zahraničí K. S., kterému nade vše vždy záleželo na `lidských právech`. Pokud nešlo o práva těch, kterým chtěl zakroutit krkem,“ poznamenává k tomu Petr Hájek.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…