Děti do škol. Babiš s Blatným plánují, jak by se to dalo udělat

07.02.2021 8:39

Řada odborníků, např. docent Martin Balík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, volá po otevření škol. A zdá se, že premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) toto volání možná po mnoha měsících vyslyší. Má to ale háček.

Děti do škol. Babiš s Blatným plánují, jak by se to dalo udělat
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Podle informací deníku Právo hledá ministr zdravotnictví Jan Blatný s požehnáním premiéra Babiše cestu, jak vrátit žáky do škol. Určitou možnost představuje rakouský model – v časech epidemie vrátit do škol žáky a studenty pod podmínkou, že žactvo bude pravidelně testováno.

Ale tady je skryt jeden malý háček. Bude třeba změnit zákon tak, aby testy, které dnes mohou provádět jen zdravotníci profesionálové, aby je mohli provádět i laici, např. učitelé.

„Toto je cesta, kterou chceme jít. Nedokážu ale říct, kdy se to stane. Problém je v tom, že v současné době i toto znamená výraznou změnu v mobilitě. Ve chvíli, kdy máme nemocnice téměř plné pod střechu, zcela otevřeně řeknu, že se bojíme jakéhokoliv uvolnění,“ podotkl ministr zdravotnictví.

Šéf resortu zdravotnictví spolu s premiérem Andrejem Babišem připomínají, že pro to, aby bylo možné vrátit žáky do škol, musí lidé dodržovat protikoronavirové restrikce, protože epidemická situace stále není dobrá.

Pokud už na plošné testování žáků dojde, mohlo by se tak dít na počátku vyučování, nebo dokonce mimo školu. Testy by mohli provádět rodiče. 

„Objevila se připomínka, že někteří by mohli s testy podvádět. To, že by testem zjistili, že je dítě pozitivní, a upravili by to, a poslali do školy, považuji za šílené,“ uvedl k tomu šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…