Děti, pište a vyhrajte! Sorosovci a spol. rozdají batůžky. A plnou náruč brožur a letáků

13.09.2021 11:38

Už i žáci středních škol by se měli zajímat o genderovou rovnost. Může se jim to vyplatit. V soutěži Genderiáda se hraje o čtečku v hodnotě 8 999 korun. Soutěž pořádá brněnské ekologické hnutí Nesehnutí a podporuje ji nadace OSF založená Georgem Sorosem. Žáci mohou buď napsat odbornou práci nebo povídku. Hlavní je, aby tématem byla genderová nerovnost.

Děti, pište a vyhrajte! Sorosovci a spol. rozdají batůžky. A plnou náruč brožur a letáků
Foto: Repro NESEHNUTÍ
Popisek: Genderiáda - soutěž pro střední školy

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí
Čeští žáci se vrátili do škol. A spolu s nimi se vrátily i různé soutěže, jako matematický klokan a různé olympiády v tom či onom předmětu. Do této kategorie se dá zařadit i „Genderiáda“. Žáci středních škol, kteří mají zájem, mají vytvořit dílo, jež se týká tématu genderové nerovnosti. Má se jednat o odborné dílo se všemi náležitostmi, tedy s citacemi a s konzultací odborníka či odbornice, které může žák psát buď sám, nebo v kolektivu a v tomto případě musí mít práce mezi 10 a 20 normostranami.

Nicméně nově mohou žáci středních škol napsat i povídku, která „přispívá k pochopení genderových nerovností nebo navrhuje jejich řešení“. „Napište povídku, která v sobě obsahuje aspekty genderové (ne)rovnosti. Můžete kriticky nahlížet na současnou společnost nebo si představovat utopickou budoucnost – konkrétní téma je jen na vás. Hlavní je, aby povídka přispívala k pochopení genderových nerovností nebo navrhovala jejich řešení,“ navrhují pořadatelé Genderiády. Minulá vítězka psala například o kvótách v politice. Povídka naopak nemůže být delší než 10 normostran. Do soutěže se žáci středních škol mohou přihlásit do 31. října a odevzdat svou práci musí do 31. března roku následujícího.

Pokud jde o výhru, výherce se může těšit na čtečku Onyx v hodnotě 8 999 Kč, kterou převezme „ve slavnostní atmosféře v pražské Akademii věd“. „Tři nejlepší studující, které vybere odborná porota, si rozdělí užitečné i zábavné knihy. Kromě toho si rozeberou i batůžky s logem equality. Autorky a autoři oceněných prací obdrží mimo jiné i publikace z nakladatelství wo-men, které Genderiádu podpořilo. Vybrané oceněné práce dostanou možnost své texty publikovat v časopisu Glosolália. Pro všechny finalistky a finalisty jsme připravili také plnou náruč odborných publikací, brožur a letáků,“ láká pořadatel soutěže.

Avizovaná výhra v soutěži:

Tím je brněnské Nezávislé Sociálně Ekologické Hnutí, Nesehnutí, které svou akci propaguje na svých stránkách, kde zároveň vyzývá, aby s nimi lidé šli změnit svět. To také varuje, že výherce nemá na výhru právní nárok, a že neručí za poškození, vady nebo dokonce ztrátu výher, které se budou posílat poštou.

Nicméně, hnutí Nesehnutí nestojí za Genderiádou samo. Odbornou záštitu soutěže poskytuje Genderová expertní komora ČR, dále katedra sociologie Masarykovy univerzity a také Sociologický ústav Akademie věd ČR. „Soutěž je realizována v rámci projektu WITH YOU*TH na cestě k aktivnímu občanství. Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska,“ uvádí se na stránkách projektu. Jak známo, nadaci OSF založil finančník a filantrop George Soros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…