Děti tiše sedí a naslouchají výkladu. To je projev bělošské nadvlády? Českého pedagoga zvedl ze židle kolega z USA

21.09.2021 22:36

„Člověk občas nemůže jinak než kroutit hlavou nad tím, kam až může hyperkorektnost (nejenom) v USA v dnešní době vést…,“ píše středoškolský učitel a blogger Josef Nožička k nejnovějšímu dění ve Spojených státech. „To, že někdo tiše sedí, naslouchá látce a přijímá věci pasivně, není v mnoha kulturách běžné,“ spustil tam rozruch učitel z Virginie, jenž kritizoval, že jde o „prvky bílé kultury“. Kritiku sklidil hlavně od dalších progresivistů.

Děti tiše sedí a naslouchají výkladu. To je projev bělošské nadvlády? Českého pedagoga zvedl ze židle kolega z USA
Foto: Repro WAVY TV 10
Popisek: Biden se od páťáků dozvídá o „výhodách“ distanční výuky

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Nožička na svém blogu na serveru Aktuálně.cz píše, že se jako středoškolský učitel i po více než 25 letech pedagogické praxe stále snaží své vyučovací hodiny vylepšovat a inovovat probíranou látku, tak aby u žáků stále budila co největší pozornost. Dnes už je však něco podobného riskantní. „Jak jsem se však nedávno dozvěděl, je otázka, zda je v dnešní hyperkorektní době vůbec smysluplné něco takového činit, neboť podle některých osvícených jedinců může být něco takového projevem bělošské nadvlády,“ tvrdí učitel s odkazem na pedagoga Joshe Thompsona z americké Virginie.

Odkázal na jeho výrok, tvrdící, že: „To, že někdo tiše sedí, naslouchá látce a přijímá věci pasivně, není v mnoha kulturách běžné. A tím, že vynucujeme toto chování, prosazujeme prvky bílé kultury.“ Jak ovšem podle Nožičky uvádí MF Dnes, „osvícený“ americký učitel Thompson narazil se svým názorem také. Jiná skupina „pokrokářů“ jej totiž nyní má vinit z rasismu, neboť „podle nich vlastně říká, že se černé děti jaksi vrozeně neumějí chovat…“

„Skutečně by něco takového bylo k smíchu, kdyby nebylo spíše k pláči, kam až může rasová hyperkorektnost nejenom v USA v dnešní době vést. Když člověk narazí na takto ‚pokrokové‘ názory, tak už se pak ani nediví, že v této zemi začali v nedávné době někteří aktivisté strhávat sochy objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba nebo někdejšího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, neboť u těchto z historického hlediska významných osobností shledali rasistickou či koloniální minulost. A bohužel se radikální akce tohoto typu rychle přenesly i do Evropy, když například ve Velké Británii někteří fanatici poškodili sochy premiéra Winstona Churchilla a v Belgii pak zase krále Leopolda II.,“ připomíná pedagog.

Upozorňuje, že pozitivní diskriminace je stejně špatná jako diskriminování menšin kvůli barvě pleti: „Je samozřejmě špatně, pokud se i v dnešní době někdo setká s projevem rasové diskriminace a kvůli barvě své pleti to má složitější než jiní například při hledání zaměstnání. Ovšem stejně špatně je podle mě i to, když při výběru uchazečů o zaměstnání či o studium na vysoké škole je uplatňována takzvaná pozitivní diskriminace. A že zejména v USA se něco takového děje poměrně často, o tom svědčí i to, že jedna z nejprestižnějších amerických univerzit, Yaleova univerzita, nedávno čelila obvinění ze znevýhodňování některých uchazečů o studium kvůli jejich rase.“

Na univerzitě byli schválně znevýhodňováni uchazeči z řad bělochů i Asiatů, místo nich univerzita raději vzala i u přijímaček méně úspěšné studenty – rozhodujícím bylo, že to byli Afroameričané nebo Hispánci.

Nejde přitom jen o případy ve Spojených státech, podobný trend se v poslední době začínal uchycovat i na západě Evropy. V poslední době kupříkladu vzbudilo rozruch rozhodnutí bristolských zaměstnavatelů ve finančnictví. Ti mají totiž v podmínce pro pracovní stáže, že zájemce musí být černé pleti. Cílem má být obsazení vrcholového managementu černochy, aktuálně totiž na vedoucích pozicích ve finančnictví v Evropě působí především běloši, a to chtějí za použití pozitivní diskriminace v Británii změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…