Děti v Praze 10 se od vojáků dozví, co dělat v krizové situaci

23.09.2016 6:22

Vojáci z 13. dělostřeleckého pluku budou dnes děti v Praze 10 učit, jak se mají chovat v krizových situacích. Ukážou jim, jak poskytnout pomoc zraněnému nebo co mají dělat při úniku chemické látky. Školáci si současně budou moci zkusit, jaké to je mít na sobě protichemický oblek. Akce, kterou pořádá v areálu Hostivařské přehrady ministerstvo obrany, je součástí vzdělávacího programu Příprava občanů k obraně státu (POKOS).

Děti v Praze 10 se od vojáků dozví, co dělat v krizové situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti ceremoniálu s údivem přihlížely

Vojáci seznámí děti také s vojenskou výzbrojí a výstrojí. Chybět nebudou ani ukázky bojového umění musado.

Projekt POKOS představilo ministerstvo obrany na podzim 2013 a jeho program je určen nejen pro žáky, ale i veřejnosti. Například na základních školách má doplnit a zatraktivnit výuku a prostřednictvím besed, diskusí a ukázek má seznámit žáky mimo jiné s tím, jak funguje česká armáda a proč je Česko v NATO. Počátkem září se tak mohli s vojáky, konkrétně z 102. průzkumného praporu v Prostějově, setkat žáci základní školy Hošťálková na Zlínsku. Veřejnosti se armáda představila uplynulou sobotu na Dni Integrovaného záchranného systému na pražském výstavišti v Holešovicích. Lidé si tam mohli prohlédnout transportér Pandur, obrněné vozidlo Iveco nebo bojový vůz Kajman. Vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce přivezli i dekontaminační vůz a pyrotechnického robota.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…