Dětí v ústavech bude méně. Pěstouni dostanou větší podporu

13.06.2012 20:35

Pěstounská péče v Česku získá větší podporu státu. Profesionální opatrovníci budou mimo jiné dostávat více peněz a ohrožené děti by se k nim měly dostat rychleji. Příslušnou novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí dnes v závěrečném čtení schválili poslanci.

Dětí v ústavech bude méně. Pěstouni dostanou větší podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Zákon má podle ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) zajistit, aby děti vyrůstaly v co nejpřirozenějším prostředí, když selžou jejich biologické rodiny. "Odměna pěstouna už nebude sociální dávkou, bude standardním platem. Chceme těmi opatřeními dosáhnout právě toho, abychom především dítěti hledali přirozené prostředí," dodal Drábek.

Odměny pěstounům jako plat

Novela dávky pěstounské péče zvyšuje, a to na 8 000 korun. To, že odměna pěstouna se bude nově posuzovat jako plat, znamená, že pečující lidé budou důchodově pojištěni. Budou mít také nárok na odborné a odlehčovací služby.

V Česku je pěstounských rodin přes devět tisíc. Těch, kteří nejsou s dětmi v příbuzenském vztahu, je třetina. A právě jejich počet chce stát profesionalizací navýšit. Z pěstounů-prarodičů by měli dál dostávat automaticky odměny ti, kteří se starají o více dětí nebo o postižené dítě. U ostatních by se posuzovala jejich sociální situace.

Ministerstvo původně uvádělo, že prarodiče mají k vnoučatům vyživovací povinnost a odměnu by měli dostávat jen tehdy, pokud budou pomoc potřebovat. Do zákona se také dostala dávka pro děti po ukončení pěstounské péče a státní příspěvek na služby při výkonu pěstounské péče. Odměny pěstounů by se naopak posuzovaly jako plat, nikoli jako sociální dávka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…