Developerská rakovina se rozlézá po Praze. Vláda pomůže se stavbou metra, znělo na tiskovce ČSSD

06.10.2014 13:45

Pražskému magistrátu po léta vládla pravicová nezodpovědnost a nekompetentnost. Jsou o tom přesvědčeni kandidáti ČSSD do zastupitelstva Prahy v čele s Miloslavem Ludvíkem. Záměry svých kolegů v pondělí podpořil i premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Developerská rakovina se rozlézá po Praze. Vláda pomůže se stavbou metra, znělo na tiskovce ČSSD
Foto: Radim Panenka
Popisek: Lídr ČSSD v Praze Miloslav Ludvík, premiér Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Mládek

Prioritou vlády na celostátní úrovni je podle premiéra rozvoj dopravní infrastruktury. Bohuslav Sobotka to řekl během tiskové konference s lídrem kandidátky v hlavním městě v pondělí na pražském Andělu.

„Snažíme se a budeme se snažit, abychom odbourali legislativní překážky, které brání rozvoji dopravy u nás. Už se nám podařilo schválit zákon, který zvyšuje výkupní ceny pozemků pod budoucími stavbami. Na příští rok chystáme velmi výraznou reformu stavebního řízení,“ řekl tomu šéf vlády a předseda ČSSD.

Z hlediska české metropole zmínil Bohuslav Sobotky tři zásadní priority. „První je otázka velkého městského okruhu, což je téma složité a pravděpodobně budeme velký okruh budovat ještě řadu let. Určité části Prahy by ale mohlo výrazně pomoci propojení dálnic D1 a D11, čímž bychom z města vytlačili tranzitní kamionovou dopravu,“ řekl Sobotka s tím, že v této věci může Praze pomoci přímo vláda.

„Druhou věcí je další výstavba metra a pochopitelně tolik diskutovaná trasa D. Je potřeba, abychom hledali možnosti, jak podpořit výstavbu z prostředků fondu dopravy i prostředků z Evropské unie, protože nejde jen o Prahu jako takovou, ale do Prahy míří návštěvníci z celé České republiky, studují tady studenti z celé země a infrastruktura je zatěžována tím, že Praha plní funkci hlavního města. Vedle propojení brněnské dálnice s tou hradeckou je druhé důležité společné téma pro Prahu a vládu výstavba metra D,“ zdůraznil premiér.

Třetí prioritou podle Bohuslava Sobotky je dobudování důstojného spojení mezi centrem města a letištěm. „Je to opět téma jak pro hlavní město, tak pro vládu. Musíme zrekonstruovat trať mezi Prahou a Kladnem s tím, že na této trati se nachází pražské letiště. Podle mě nutné, aby tu existovalo důstojné, rychlé, efektivní a ekologické spojení mezi centrem města a letištěm,“ zmínil dále premiér Sobotka projekty, s nimiž může metropoli finančně vypomoci i vláda ze státního rozpočtu.

Podle Sobotky nás neexistence přímého a rychlého spojení centra hlavního města s letištěm řadí mezi rozvojové země. Forma železničního spojení je pak podle předsedy vlády efektivnější než prodloužení metra až na letiště.

Kandidát na primátora Prahy za ČSSD Miloslav Ludvík Sobotkovu iniciativu uvítal. „Je to poprvé po snad deseti letech, kdy česká vláda přijímá spoluzodpovědnost za dopravní infrastrukturu v Praze. Zatím to šlo jen z kapes Pražanů a podle toho to vypadalo. Hrozně vítám hlavně to, že vláda bude spolufinancovat výstavbu metra,“ uvedl Ludvík.

Praze podle jeho slov už příliš dlouho vládne pravicová nekompetentní vláda. „To musí skončit a mělo by nastoupit skutečně manažerské řízení města, které nabízíme my,“ řekl jednoznačně Miloslav Ludvík.

Podle něho je nutné za každou cenu zastavit „developerskou rakovinu, která se rozlézá po celé Praze“. Pomoci by tomu prý mohla opět spolupráce s vládou, která by zpřísnila některé stavební předpisy. „Co si dneska dovolí developeři v Praze, je něco strašného a Prahu to jednoznačně oslabuje. Další ničení zeleně, postupné požírání částí, které slouží k oddechu a rekreaci, to je proces, který se neustále zrychluje. Vidíme, že proklamace současného vedení magistrátu jsou krásné, ale realita je přesně opačná,“ sděloval dále.

ČSSD podle něho jako první musí řešit i kvalitu života se sociálním rozměrem. Jde o výstavbu sociálních bytů, domovů seniorů a veškerá zařízení další péče. Kandidát do pražského zastupitelstva Petr Dolínek to pak doplnil i otázku bezdomovců. „Během čtyř let chceme pomoci dvěma třetinám bezdomovců k tomu, aby nebyli na ulici. Aby ti lidé, kteří evidentně nechtějí být bezdomovci a nespadli do toho vlastní vinou, dostali možnost se vrátit do života. Bezdomovectví si zaslouží investici do infrastruktury azylových domů a dalších zařízení, které zůstanou do budoucna. My nechceme peníze projídat, ale investovat je,“ řekl Petr Dolínek, dvojka na kandidátce ČSSD do pražského zastupitelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…