Dienstbier: Extremisty nekomentuji, Okamuro

30.06.2014 12:00

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura prohlásil v nedělním pořadu Partie TV Prima, že by zrušil funkci ministra vlády pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Současný ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) se k Okamurovým výrokům nechtěl vyjadřovat. „Extremisty nekomentuji," řekl doslova. Server Romea.cz přináší také reakci místopředsedy Českého helsinského výboru Františka Kostlána, který souhlasí s postupem ministra pro lidská práva, a to nejen v jeho plánech, ale i v jeho zdrženlivosti v reakcích na výroky Tomio Okamury.

Dienstbier: Extremisty nekomentuji, Okamuro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Okamura Dienstbiera kritizoval za údajnou snahu o pozitivní diskriminaci Romů, za snahu zavést kvóty pro ženy na kandidátkách politických stran a za úmysl prosadit volební právo pro cizince. Nápady ministra Jiřího Dienstbiera Okamura rovnou označil za nesmyslné paskvily a dodal, že ministr v zemi, kde rozhodně není bezpečno, by měl řešit úplně jiné věci.

Romea.cz uvádí na pravou míru návrh Jiřího Dienstbiera z konce března. Ten prý nehovořil o volbách do Parlamentu. Hovořil o svém nápadu, že cizinci ze zemí mimo EU, kteří v ČR dlouhodobě žijí, by mohli v budoucnu volit v komunálních volbách. Řekl tehdy, že chce proto začít debatu o případném volebním právu pro migranty a o změně volebních zákonů.

Dienstbier postupuje správně

Podle Františka Kostlána, místopředsedy Českého helsinského výboru a člena společnosti ROMEA, postupuje ministr Dienstbier správně jak ve svých návrzích, tak při odmítání komentování populistických výroků jednotlivých politiků.

„Osobně jsem této vládě vděčný, že zřídila Ministerstvo pro lidská práva a že v jeho čele stojí silná osobnost, která ví, co tato tematika obnáší. Slibujeme si od toho mimo jiné i postupné zlepšování situace chudých lidí v sociálně vyloučených lokalitách. A zároveň s tím i umenšení vlivu extremistů Okamurova typu. Je dobře, že pan Dienstbier na každý jeho nesmyslný výrok nereaguje, už jen proto, že by prakticky nedělal nic jiného. Okamura neustále vrší nenávistné a hloupé výroky, svědčící o jeho naprosté neznalosti problematiky. Zatím jsem od něj nezaslechl nic, co by mělo alespoň trochu hlavu a patu," cituje Romea.cz Kostlána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…