Dienstbier a Havel byli podle Genschera skuteční Evropané

26.02.2012 18:51

Uzavření smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci mezi Československem a Německem před 20 lety položilo na nový základ pro vztahy mezi oběma zeměmi. V rozhovorech pro agenturu DPA o ní nyní hovořili tehdejší německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher a současný šéf německé diplomacie Guido Westerwelle jako o momentu vyjasnění vzájemných vztahů a o základu pro živé partnerství. Genscher zdůraznil, že ČSFR tehdy reprezentovali "skuteční Evropané". Na mysli měl především loni zesnulé Jiřího Dienstbiera a Václava Havla.

Dienstbier a Havel byli podle Genschera skuteční Evropané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Smlouva mezi Českou a Slovenskou Federativní republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci, jak zní celý oficiální název dokumentu podepsaného 27. února 1992, dodnes tvoří smluvní základ vztahů mezi Prahou a Berlínem. Smlouvu na Pražském Hradě podepsali československý prezident Václav Havel a německý kancléř Helmut Kohl více než dva roky poté, co spolu Genscher a jeho československý protějšek Jiří Dienstbier v roce 1989 symbolicky přestřihli dráty na česko-bavorské hranici.

Srozumitelnost dostala přednost před rychlostí

"Bývalo by bylo žádoucí, aby se to odehrálo rychleji, ale po všech těch zátěžích, které spočívaly na německo-českém vztahu, bylo důležité vnést (do vzájemných vztahů) jasno," říká 84letý Genscher. "Srozumitelnost tu dostala přednost před rychlostí," poukazuje diplomat na nutnost přesných formulací ve smlouvě. Němci a Češi podle něj měli štěstí, že Praha tehdy měla v osobnostech Dienstbiera a Havla představitele, kteří byli "skutečnými Evropany".

Při tajných jednáních o textu diplomaté na obou stranách podle DPA bojovali se "strašáky minulosti". Přeli se o hodnocení rozbití Československa nacistickým Německem i kvůli otázce vysídlení zhruba tří milionů sudetských Němců po 2. světové válce. Při podpisu smlouvy lidé na Pražském hradě skandovali nacionalistická hesla.

"Smlouva uvolnila cestu k takovému vztahu mezi Čechy a Němci, který je založen na vzájemné odpovědnosti a respektu," hodnotí dnes Genscher. Pro současného německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho představuje smlouva z roku 1992 víc než jen nový začátek po období obtížné minulosti.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …