Dienstbier na Radiožurnálu: Chci věřit tomu, že Zeman nechá ČSSD být

29.01.2013 17:48

Čerstvě zvolený prezident Miloš Zeman prohlásil, že nebude zasahovat do vnitřních poměrů ČSSD. „Rád bych tomu věřil,“ odvětil místopředseda ČSSD a senátor za tuto stranu Jiří Dienstbier v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Pokud by se prý sociální demokraté měli hroutit strachy, těžko by přesvědčili voliče, aby svůj hlas věnovali právě jim. Řeč se stočila i na požadavek TOP 09 na připojení země k fiskálnímu paktu EU, současnou situaci ve straně a uplynulé prezidentské volby.

Dienstbier na Radiožurnálu: Chci věřit tomu, že Zeman nechá ČSSD být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

 

Dveře do druhého kola prezidentské volby zůstaly pro Dienstbiera zavřené. Rozhodnutí, kterého ze dvou úspěšných kandidátů podpoří, bylo prý složité. „Představovalo pro mě volbu menšího zla. Žádné nadšení z výsledku ode mě nečekejte,“ komentoval vítězství Miloše Zemana, jehož osobu už delší dobu kritizuje, a to zejména za jeho údajné vazby na mafiánské a korupční prostředí.

ČSSD vyzvala voliče ke zvážení podpory Zemana, přesto se prý Dienstbier se svým opačným postojem necítil být v menšině. „Já přece nezměním svůj názor jen proto, že první kolo dopadlo tak, jak dopadlo. Předsednictvo přece nenařídilo nikomu, jak se rozhodnout,“ poznamenal. Všichni členové ČSSD, ovšem s výjimkou Zdeňka Škromacha, mu prý blahopřáli ke skvělému výsledku, tedy čtvrté příčce.

ČSSD žije přípravami na sjezd

V sociální demokracii prý navíc panují rozdílné názory nejen na budoucí hlavu státu, ale i na další politická témata.  Dienstbier prozradil, že v současnosti je nejvíce diskutovaným tématem stranický sjezd a jeho příprava. „Představuje startovací moment do roku 2014, kdy proběhnou čtvery volby. A my na ně chceme být v kondici,“ podotkl.

Na plánovaném sjezdu proběhne i volba vedení strany. Dienstbier věří, že svou pozici předsedy úspěšně obhájí Bohuslav Sobotka. „Všechny krajské konference jej zatím podpořily,“ dodal. Skutečnost, že se na základě Sobotkovy pozvánky sjezdu zřejmě zúčastní i Zeman, mu v zásadě nevadí. „Pozvánka prezidenta není nic mimořádného, takže proč ne,“ pokrčil Dienstbier rameny.

Dienstbier vyjádřil pochopení pro požadavek TOP 09, aby se Česká republika co nejdříve připojila k fiskálnímu paktu Evropské unie, zejména proto, že by nám tento krok umožnil sedět u stolu s ostatními členy EU a být u rozhodování o důležitých věcech. „Nedokážu ale posoudit, nakolik je tato vládní krize závažná. Už jsme byli svědky několika krizí a vláda je zatím všechny ustála. Je jasné, že chce dovládnout až do konce svého vládního období,“ míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…