Dienstbier napadá Zemana: Nechce úspěch ČSSD

19.06.2013 10:32

Poslanec sociální demokracie Jiří Dienstbier je zajedno se svojí mateřskou stranou v přesvědčení, že situaci zvířenou obří korupční kauzou v republice i v Praze by projasnily předčasné volby. Podle zákonodárce by se do krámu mohly hodit i Kalouskově TOP 09.

Dienstbier napadá Zemana: Nechce úspěch ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Sociální demokracie je jednoznačně pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb. Podle Dienstbiera to není zcela nerealistický scénář. Bude prý záležet hlavně na postoji jedné z velkých koaličních stran ODS a TOP 09. Především druhá zmiňovaná může po neúspěšných jednáních zahájit cestu k mimořádným volbám. "Pokud by se totiž konaly v brzkém termínu, je pravděpodobné, že by Kalouskova strana porazila ODS a stala se hegemonem napravo od politického středu," vysvětluje Dienstbier Deníku Referendum.

"Proto je otázkou, jak upřímná jsou tvrzení politiků TOP 09 o tom, kterak mají zájem na pokračování koalice s ODS a LIDEM. Z jejich strany může jít o pouhé politické tanečky, po kterých voličům oznámí, že udělali vše pro vznik pravicové vlády, avšak po krachu jednání nezbývá nic jiného než vypsat předčasné volby. Pokud se nicméně na vládě s ODS dohodnou, předčasné volby nejsou reálnou variantou," dodává poslanec.

Zeman o vládu ČSSD nestojí

Do vyjednávání by podle Dienstbiera mohl zasáhnout také prezident Miloš Zeman. Nejvýhodnější pro něj prý bude vznik slabé vlády, jejíž politiku by mohl snadněji ovlivňovat. Takovou variantou by bylo sestavení úřednické vlády.

Zajímavé jsou podle poslance také hlasy z prezidentova okolí o tom, že si Zeman nepřeje předčasné volby. "To mimo jiné potvrzuje, co jsem říkal. Zeman totiž nechce výrazný úspěch ČSSD, neboť by to oslabilo jeho pozici. Výrazné vítězství ČSSD ve volbách by znamenalo vznik silné vlády nezávislé na prezidentovi," říká Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …