Diktatura. Pavel má problém. Zaorálek ukázal na prezidenta

14.03.2023 9:26 | Ze sítí

Prezident Petr Pavel ve středu uzavře svou první zahraniční cestu. Stejně jako předchozí čeští prezidenti směřoval na Slovensko. Tady pronesl několik vět, nad nimiž kroutili hlavami hned dva bývalí ministři zahraničí – Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Odmítli Pavlův nápad na společné zahraniční cesty Pavla s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Zaorálek poté promluvil o hrozící diktatuře.

Diktatura. Pavel má problém. Zaorálek ukázal na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

V pořadu 360 stupňů na CNN Prima News vystoupili bývalí ministři zahraničí Cyril Svoboda za lidovce a Lubomír Zaorálek za ČSSD. Komentovali první zahraniční cestu prezidenta Petra Pavla, který v souladu s tradicí zamířil na Slovensko.

A tady Zaorálek přišel s varováním.

„Slovenská vláda lidem říkala, že jsou dezoláti, a neuměla jednat s opozicí. Nedokázala si získat veřejnost a má rekordní nedůvěru. Mně připadá, že je to pro nás docela zajímavé varování. Jde o situaci, do které bychom se my neměli dostat.“ Současné poměry na Slovensku Zaorálek připodobnil k „rozkladu“.

Na slovenské vládě nenechal nit suchou.

„Slovenská vláda, o které sice paní prezidentka Zuzana Čaputová říká, že je vládou demokratů, se chovala arogantně. Ztratila nejen důvěru, ale i důstojnost a její premiér (Eduard Heger), který je teď zároveň ministrem financí i zdravotnictví, založil pokoutně novou stranu, se kterou chce jít do příštích voleb. ... Bohužel ani paní prezidentka nedokázala v té situaci pomoci,“ prohlásil Zaorálek.

Ocenil však, že Petr Pavel zachoval tradici a stejně jako jiní čeští prezidenti vyjel na svou první zahraniční cestu na Slovensko.

Na společné tiskové konferenci se Zuzanou Čaputovou Pavel připustil, že by obě země mohly více spolupracovat na mezinárodní scéně, a tím více posílit svůj vliv, např. vyjet společně na některé zahraniční cesty.

Proti tomu důrazně protestoval Cyril Svoboda.

„Nepovažuji za šťastné, aby český prezident jezdil společně se slovenskou prezidentkou kamkoliv. Byť na Ukrajinu. Protože je prezidentem České republiky a má hájit zájem svého státu. ... Je to vlastně vtažení našeho prezidenta do vnitropolitické krize na Slovensku,“ předestřel svůj názor Svoboda.

Poté Pavlovi vyčetl ještě jednu věc. Zdá se mu, že je jako prezident až příliš aktivní, když pár dní po inauguraci vyjel na Slovensko a velmi záhy se chystá do Polska.

„Zdá se mi, že je třeba si uvědomit, že pan prezident Pavel bude prezidentem nejméně pět let. Co bude dělat v říjnu? Zdá se mi, že těch návštěv je příliš mnoho a jsou příliš těsně za sebou, takže se ztrácí jejich význam. Takže bych uvítal, kdyby se zvolnilo,“ žádal Svoboda.

Pokud už by Pavel měl někam jet, tak je to Maďarsko. „Protože Maďarsko je víc než Viktor Orbán,“ zdůraznil někdejší lidovecký politik. Česko a Maďarsko podle něj musí ukázat, že jsou schopné spolu mluvit. „Visegrád je něco, co potřebujeme, protože jsme sousedi. To není jen diskusní fórum,“ zlobil se Svoboda.

Narážel na další Pavlův výrok, že V4 bere spíš jako diskusní platformu, na které lze debatovat o otázkách ekonomické spolupráce, kulturní spolupráce a o dalších podobných věcech.

Ani Zaorálek možné společné cesty Pavla a Čaputové nepodpořil. K situaci na Slovensku se znovu postavil velmi kriticky.

„My dneska máme válku na Ukrajině a vlastně jsme tak trochu týl. A prvním úkolem týlu je, aby se udržel po hromadě. A ve chvíli, kdy se vám to rozpadá a máte vlastně rozpad státu, což bych řekl, že se děje, tak nejdřív, než někam jedete, si máte uklidit na vlastním dvorku. Proč chcete někam jet, když ani nemáte sílu prosadit nějakou pomoc,“ uvedl sociální demokrat.

Stejně jako Svoboda hájil koncept V4. „My si s té naší historie, kdy jsme byli ještě jako Československo, pamatujeme, že se s námi žádný z našich sousedů nechtěl bavit,“ narážel na rok 1938. „A já i myslím, že toto bychom neměli nikdy připustit. To byl podle mě dobrý nápad, ten Visegrád. Za těch 30 let jsme do něj něco nainvestovali. Vezměte si ten Visegrádský fond, vezměte si jen kolik udělal pro kontakty mezi lidmi. Já si třeba říkám, tak tam ten Orbán nebude navěky. Ten Visegrád je víc, než jsou ti konkrétní politici,“ upozornil Zaorálek.

Poté se vrátil k Pavlem plánované návštěvě Polska a opět nešetřil kritikou. „Uvědomte si, že tu máte stát, stát ultrakonzervativní, klerikální, s paralelní mocí (Jaroslawa) Kaczyńského, který z toho svého kutlochu rozhoduje, kdo bude ředitelem televize, kdo povede Orlen a podobné zásadní věci. Tam se podle mě dělali čistky. Podle mě velmi rozsáhlé,“ varoval Zaorálek.

„To je země, kde se přijímá Le Penová na státnické úrovni. Je to země, která má zastavené evropské fondy, protože má problém s oddělením státní moci od politiky. A pokud pan prezident Pavel říká, že mu jde o hodnoty, tak jsem zvědav, jak se jich zastane?“ ptal se Zaorálek. „To je přece věc, na které se rozpadá stát a pak začíná diktatura,“ hájil oddělení soudní a vládní moci Zaorálek.

V obecné rovně zdůraznil, že politicky považuje politickou půdu Polska za horkou. „Je to pro současného českého prezidenta skutečný test,“ pravil. Pavel by se prý měl na polskou návštěvu důkladně připravit.

Cyril Svoboda přes televizní kameru doporučil, aby se držel liberálního kurzu, který představil na Slovensku, kde se zastal menšin, podpořil manželství pro všechny. Pokud se na to Pavla zeptá některý z polských novinářů, měl by Pavel postupovat stejně jako na Slovensku.  

„Ze všeho nejhorší je, abychom měli hlavu státu, která mluví trochu jinak v Polsku, trochu jinak na Slovensku a trochu jinak jinde.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

myslím, že celé fialovo panoptikum hrůzy hraje o čas, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 14.03.2023 9:52:31
a pavel evidentně neví která bije - opakovaná bezobsažná prohlášení brzy odkopou jeho odbornost v plné nahotě a pětikolce stejně nepomůže

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…