Díky ÚOHS dostali absolventi škol šanci

25.06.2013 11:47

Dobrá zpráva pro žáky a studenty před koncem školního roku. Téměř 400 absolventů středních a vysokých škol v Moravskoslezském kraji dostalo v těchto dnech díky rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže znovu šanci získat uplatnění na trhu práce formou agenturního zaměstnávání u vítěze veřejné zakázky.

Díky ÚOHS dostali absolventi škol šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Jde o absolventy, kteří jsou v hledáčku zájmu Evropské unie, jež ústy komisaře pro zaměstnanost Lászla Andora veřejně deklarovala plán „Záruky pro mladé“. Tímto plánem chce EU zajistit všem mladým Evropanům do 25 let věku do čtyř měsíců od ukončení školy práci nebo alespoň rekvalifikaci.

Jedním z prvních nadějných projektů v ČR se stal projekt "Absolventi a praxe" zahájený Úřadem práce ČR již v květnu 2011 a na který v lednu 2012 vypsal ÚP otevřenou veřejnou zakázku. Tento český projekt má prostřednictvím dodavatele zajistit uplatnění na trhu práce pro minimálně 375 absolventů evidovaných na úřadech práce v Moravskoslezském kraji.

Hodnotící kritéria výběrového řízení dle zákona o veřejných zakázkách byla úřadem práce nastavena pro projekt Absolventi a praxe výhradně jako matematická, tedy objektivní, bez možnosti ovlivnění výsledku penězi či politiky. Prostým výpočtem z celkem šesti nabídek dodavatelů vyhodnotil úřad práce – byť s tříměsíční neočekávanou prodlevou - jako ekonomicky nejvýhodnější nabídku společnosti COFET, která v oblasti řešení nezaměstnanosti, a to i v Moravskoslezském kraji, úspěšně působí od roku 2007. Místo podpisu smlouvy a zahájení realizace však bylo, k překvapení absolventů i subjektů, jež netrpělivě čekaly na absolventy z projektu, rozhodnutí výběrové komise zrušeno.

Následně byla sestavena nová výběrová komise, která opět uměla počítat a v červnu 2012 byla vybrána (vypočítána) ekonomicky nejvýhodnější nabídka opět společnosti COFET. V kuloárech se sice povídalo, že je to chyba, že „správně“ měla vyhrát druhá společnost, jejíž přidanou hodnotou je personální napojení na významného koaličního politika, který se střídavě vymezoval pro vládu a střídavě proti vládě. A přestože nevyhrála, tato druhá společnost již hledala někoho, kdo by jí za zlomek ceny, formou subdodávky, pomohl zrealizovat náročné a nákladné podmínky zakázky předepsané úřadem práce. Trochu zarážející bylo opakované prohlašování, že pokud druhá společnost nevyhraje, zajistí „odstřelení celé veřejné zakázky“.

Pro absolventy, státní úřady i neziskové organizace, kteří napjatě očekávali faktické zahájení realizace projektu, bylo velkým zklamáním již druhé zrušení rozhodnutí o výběru ekonomicky nejvhodnější nabídky v červenci 2012. Pro zasvěcené bylo spíše velkým překvapením řešení, jímž bylo umožněno druhému uchazeči „získat“ veřejnou zakázku. Prostým vyloučením nejvhodnější nabídky COFET v říjnu 2012 mohla být novou hodnotící komisí přidělena veřejná zakázka bez hodnocení nabídek. Naštěstí však zasáhl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a v prosinci 2012 pro podezření na porušení zákona o veřejných zakázkách zakázal úřadu práce uzavřít smlouvu se společností AXIAL.  

V minulých dnech ÚOHS po zevrubném prozkoumání vydal rozhodnutí, kterým zrušil vyloučení společnosti COFET a následné přidělení veřejné zakázky společnosti AXIAL. Nyní tedy, byť v hodině dvanácté, byla absolventům a institucím, které na ně čekají, poskytnuta nová šance. Ale ani absolventi, ani instituce a ostatně ani všichni daňoví poplatníci, jimž hrozí úhrada neoprávněných výdajů v případě zrušení projektu Absolventi a praxe, ještě zdaleka nemají vyhráno.

To by měli, pokud se Úřad práce ČR včas rozhodne akceptovat rozhodnutí ÚOHS. Pokud dokáže zrušit své rozhodnutí o zrušení výběru nejvhodnější nabídky z června 2012 nebo ihned provede nový řádný výběr dle zákona. A v neposlední řadě pokud  dokáže neprodleně požádat o prodloužení projektu až do srpna 2015, což mu umožňuje zákon i předpisy ESF. Pak mají všichni šanci a absolventi na 2 roky „vystaráno“ a nehrozí ani dopady na státní rozpočet. Držme nám všem palce, zejména naše mladá generace si zaslouží alespoň dostat šanci, když už jim budeme předávat tolik zadlužený stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohumil Brejžek

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…