Diletant Trump by i při svém velmi omezeném rozhledu mohl pochopit... Rada experta z Britských listů

29.01.2017 7:07

Komentátor Bohumil Kartous se na serveru Britské listy zamyslel nad politikou nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle jeho názoru se svět rychle mění v Trumpovo pískoviště.

Diletant Trump by i při svém velmi omezeném rozhledu mohl pochopit... Rada experta z Britských listů
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Za pouhých pár dní v úřadu stačil Trump dokázat, že je krajně nebezpečný diletant, jehož politická rozhodnutí vedou k přímo opačným důsledkům, než deklaruje,“ zmínil následně Kartous některá Trumpova rozhodnutí.

Mezi ně patří například oslabení amerického dolaru, jež má zapříčinit, aby americké zboží bylo konkurenceschopnější na globálním trhu. Trump chce zároveň snižovat korporátní daně či omezovat regulace a více investovat do infrastruktury. „K odvrácení inflace bude třeba zvýšit úrokovou sazbu, což zvýší zájem investorů o dolar, a tedy jeho posilování. Obchodní válka, kterou Trump způsobí, pokud zavede speciální cla a tarify na zboží ze zahraničí (viz ohlášení speciálního cla na zboží z Mexika), povede v krátkodobém horizontu podle prognóz ke zvýšení nejistoty, a tedy opět ke snaze investovat na jistotu, kterou představují mimo jiné dolar a jistota výnosů z dluhopisů,“ zmiňuje Kartous a všímá si i dalšího Trumpova tématu – omezení migrace z Latinské Ameriky a stavbě zdi.

Původní text ZDE.

„Tento krok stěží zamezí imigraci Hispánců, povede pouze k tomu, že při tak silném trendu budou nalezeny jiné cesty přímo přes hraniční přechody. Očekávat se tedy dá zvýšená míra korupce a posílení černého obchodu s lidmi,“ domnívá se Kartous. Podle jeho slov Trump svým idiotským návrhem dokonce vyvolal diplomatickou krizi, když donutil mexického prezidenta Nieta zrušit vzájemné setkání.

Nakonec si Kartous všímá i Trumpova přání zcela vymýtit islámský terorismus a nápadu přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Dopad bude mít velmi pravděpodobně neuvěřitelně zákeřné Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země válečné uprchlíky, z nichž někteří už měli vyřízená víza a byli na cestě do USA, aby byli nakonec zadrženi a čekali na deportaci do země, ve které se většinou museli zbavit veškerého majetku, protože očekávali nový začátek jinde. Uvědomuje si Trump – při svém evidentně omezeném rozhledu – jak obrovskou vlnu nenávisti vůči USA to vyvolá?“ uzavřel otázkou Kartous. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…