Dimun podruhé: Zeman není blbec. Je pologénius

14.08.2011 16:19

Bývalý šéf PR Jiřího Paroubka Petr Dimun už několikrát kritizoval exšéfa ČSSD Miloše Zemana. Naposledy ve svém komentáři na webu vaševěc.cz zdůrazňoval, že Zeman není blbec, ale blbců využije, aby se dostal na Hrad. Svou teorii od té doby lehce pozměnil - Zeman není blbec, je pologénius.

Dimun podruhé: Zeman není blbec. Je pologénius

Na začátku svého silně ironického komentáře Dimun zesměšňuje nejen Zemana ale i novináře Jiřího Ovčáčka, který dělal se Zemanem rozhovor (Právo, 13.8. 2011). "Miloš Zeman je známý svojí kritikou intelektuální nedostatečnosti českých novinářů. Některým "debilům" či novinářskému "hnoji" - jak v minulosti vznosně a neurážlivě, jak sám doložil, novináře nazval - rozhovory odmítá dávat vůbec. Jeho rozhovor pro sobotní Právo "Zeman: Bátora je poloviční fašista" nám proto konečně odhaluje, jak si takového opravdu inteligentního novináře představuje a které otázky považuje za chytré a hodné jeho odpovědí. A je pravdou, že Jiří Ovčáček ze sebe vydal zcela jistě své rozumové maximum a mnohé své kolegy napříč médii tímto svým výkonem naprosto zahanbil."

Celý text Petra Dimuna ZDE

Sečtělý a pseudointeligentní Ovčáčkův styl Dimun přiblížil na novinářově první otázce. Ta zněla: "Pane čestný předsedo Strany práv občanů - zemanovci, tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Při pobytu na chalupě na Vysočině, projel jste se už na svém oblíbeném elektrokole, plul jste už na nafukovacím člunu na blízkém rybníku?"

Dimun o Zemanovi: Zeman není blbec, říká Dimun. Díky blbosti se může dostat na Hrad

"Ovčáček, jak vidíte, použil nezvykle formálního oslovení, což muselo Zemana naprosto vyvést z míry, ale obratem citoval českého klasika, aniž by ho jmenoval, čímž Zemanovi ukázal svoji intelektuální převahu a obratem bravurně zaútočil na zásadní politikovy slabiny, totiž jízdu na elektrokole či plavbu na nafukovacím člunu," analyzuje Dimun novinářovu otázku.

Zeman se prý nedal Ovčáčkovou záludností zmást, je prý optimistou, který se nechává unášet na svém nafukovacím člunu po hladině rybníka a doufá, že ho příznivý vítr odfoukne zpět. "A to celé uzavírá myšlenkou hodnou opravdového českého patriota, který nechápe, proč lidé jezdí na dovolenou do dalekých krajin, když svá moře máme přeci v Čechách. (...) V pravdě naivové ti, co vynakládají prostředky a úsilí, aby poznali krásy cizích krajin, když si stačí pořídit nafukovací fatru, rozplácnout se na nejbližším kačáku a centimetr po centimetru zkoumat "měnící se krajinu na březích"."

SPOZ? Důstojnější nástupkyně VV

Tu inteligentní rybníkovou teorii by podle Dimuna mohl Zeman promítnout třeba do programu SPOZ, která by mohla zajisté být důstojnější nástupkyní Věcí veřejných.

"Je zřejmé, že je zde organizační, ekonomická i myšlenková spřízněnost mezi panem Bártou a panem Šloufem a stejné je to i s osobnostmi v čele těchto stran, panem Johnem a Miloše Zemanem a jejich postavením vůči těmto dvěma faktickým předsedům. A co nedokončil Bárta s Johnem v čele VV, dokončí zcela jistě Šlouf se Zemanem s jejich SPOZ."

Polofašista a pologénius

Rozhovor prý vrcholí Zemanovým výrokem, že Ladislav Bátora (šéf organizace D.O.S.T.) je polofašista. "Tím Zeman musel Ovčáčka naprosto odzbrojit, neboť ten se ani nezeptal, jak se tento názor shoduje s dřívějšími Zemanovými výroky, že umírněný muslim je stejný nesmysl jako umírněný nacista, které pronesl ve stejném rozhovoru pro týdeník Reflex, v němž se hrdě hlásí k citátu Winstona Churchilla o tom, že mezi fašismem a islámem existuje výrazná podobnost. Škoda, pologénius Zeman tak mohl tyto samozřejmě jen zdánlivě logické rozpory vysvětlit."

"Zanechme ironie," píše ovšem Dimun ke konci svého textu. "Odpověděl bych s narážkou na tento celý rozhovor jinými Zemanovými slovy: "Číst texty hlupáků je někdy stejně tak inspirující, byť v obráceném smyslu, jako číst texty moudrých lidí". Nemyslím si, že je Zeman blbec, jak už jsem jednou napsal. Je to sečtělý člověk a proto jsem se snažil s nadsázkou v tomto textu ukázat, jak dokáže umně využít své sečtělosti, naší omezené a selektivní paměti a především hlupáků okolo nás. Zeman je prostě - parafrází jeho slov - pologeniální!"

Čtěte:

Zeman o Paroubkovi: Na novou stranu nemá, není osobnost

Jezevec z Vysočiny Zeman: Kalousek je chemik. Ne nekompetentní

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…