Disidentka Gorbaněvská byla hrdinkou, shodují se politici

30.11.2013 17:14

Disidentka Natalja Gorbaněvská, která zemřela v noci na pátek v Paříži, byla pro Čechy hrdinkou a Česká republika by na ni neměla nikdy zapomenout. V reakci na úmrtí ruské Gorbaněvské to dnes v prohlášení uvedl ministr zahraničí Jan Kohout. Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka je škoda, že se za života Gorbaněvské nepodařilo prosadit, aby obdržela české státní vyznamenání.

Disidentka Gorbaněvská byla hrdinkou, shodují se politici
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Gorbaněvská byla jedna z "osmi statečných" sovětských disidentů, kteří na moskevském Rudém náměstí v srpnu 1968 demonstrovali proti okupaci Československa sovětskou armádou a jednotkami dalších států takzvané Varšavské smlouvy. Za účast na protestní akci pykala v tehdejším Sovětském svazu mimo jiné nuceným pobytem v psychiatrické léčebně.

Kohout: Neměli bychom na ni zapomenout

"Odešel v ní statečný člověk, který ctil principy a neváhal se za ně veřejně postavit i v případě, že se týkaly jiných. Na naší nedávné schůzce mne překvapila svou energičností a elánem," uvedl Kohout. Gorbaněvská na konci října navštívila Českou republiku. Setkala se s prezidentem Milošem Zemanem, připomněla si památku exprezidenta Václava Havla a dostala pamětní medaili Karlovy univerzity. "Byla člověkem, který rozdával energii svému okolí. Naše země by na lidi jako ona neměla nikdy zapomenout," uvedl Kohout.

"Natalja Gorbaněvská si za svůj principiální postoj zasluhuje náš vděk a uznání. Osobností jejího formátu je vždy málo, a nesmíme na jejich odkaz zapomenout. Doufám, že naše republika ocení její činy alespoň in memoriam," napsal v zaslaném prohlášení Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…