Diskriminace neočkovaných. Okamura zažaluje vládu

23.11.2021 13:56

Je nutné vrátit možnost bezplatného testování a především soustředit úsilí na ochranu rizikových skupin, domnívá se lídr SPD Tomio Okamura. „Říkáme jasné ne povinnému očkování a ne diskriminaci zdravých neočkovaných lidí,“ dodal.

Diskriminace neočkovaných. Okamura zažaluje vládu
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Zástupci SPD na tiskové konferenci

„Na úvod se vyjádřím k diskusi, kdy vláda diskutuje o zavádění nouzového stavu. SPD nepodporuje vyhlášení nouzového stavu, o kterém vláda uvažuje, protože ho vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny, které podle našeho názoru nevedou k cíli. Je nutné vrátit možnost bezplatného testování a především soustředit úsilí na ochranu rizikových skupin. Především rizikovým skupinám je nutné umožnit testování na protilátky. Pracovat s touto skupinou musí praktičtí lékaři, kterým je nutné dát možnost rychle aplikovat dostupné léky na covid. Když je někdo negativní při testování, tak by měl být na stejné úrovni jako očkovaný,“ domnívá se Okamura.

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40766 lidí

„Odmítáme diskriminaci a segregaci neočkovaných. Nechat se očkovat či neočkovat má být svobodnou volbou každého občana. Navíc Babišova vláda s účinností od včera, 22. listopadu, zavedla takzvaný bavorský model, podle kterého zdraví neočkovaní lidí nesmí chodit na volnočasové aktivity, například do hospody, kina a divadla a přitom očkovaní nemocní mohou kamkoliv. Na druhou stranu vláda ruší testování, protože antigenních testů je nedostatek a vláda nezajistila potřebné množství a v dostatečném předstihu tyto testy. Vláda ANO v demisi přijímá další nesystémová protiepidemická opatření. Není žádný důvod pro ukončení testování. A pro konec používání antigenních testů a naopak je potřeba uznávání protilátek a negativních testů jako doklad bezinfekčnosti. Hnutí SPD učiní a učinilo již konkrétní kroky tak, abychom oponovali tomuto způsobu vládních opatření, co tady předvádí vláda v demisi, vláda hnutí ANO a zároveň také v podstatě tiše s tím souhlasí i nově formující se vládní pětikoalice,“ uvedl Okamura.

V rámci aktuální schůze Poslanecké sněmovny bude hnutí SPD podle jeho slov navrhovat mimořádný bod s názvem Diskuse o nepřijatelných opatřeních souvisejících s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušují práva občanů. „Říkáme jasné ne povinnému očkování a ne diskriminaci zdravých neočkovaných lidí. Dále budeme navrhovat, a již jsme začali sbírat potřebné podpisy poslanců, mimořádnou schůzi Sněmovny. S jediným bodem, který má jméno: Diskuse o nepřijatelných opatřeních souvisejících s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušuji práva občanů. Poslanecký klub SPD se již podepsal, potřebujeme 40 podpisů a tady místopředseda klubu Radek Rozvoral tak osloví dnes předsedy ostatních poslaneckých klubů s archem, kdo by měl zájem se připodepsat, abychom tu schůzi mohli případně realizovat,“ dodal Okamura. 

On sám spolu s hnutím vidí řešení covidové situace v ochraně rizikových skupin a masivním testování na zjišťování protilátek proti covidu-19. „Je zároveň potřeba upravit vládní opatření tak, aby byla možnost prokazování bezinfekčnosti i uznáváním protilátek a negativních testů. Trend je jasný a vše nasvědčuje tomu, že za 14 dní opatření vláda ještě nadále zpřísní. A my v SPD odmítáme diskriminaci neočkovaných, chceme zrušit pandemický zákon a odmítáme další případné vyhlašování nouzového stavu,“ zmínil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Sbíráme také podpisy pod petici s názvem Petice proti nepřijatelným opatřením s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušují práva občanů. Tato petice bude nejpozději zítra zveřejněna i na našem webu,“ podotkl Okamura. „Připravujeme také podání správní žaloby proti konkrétním vládním opatřením, která popírají základní práva a svobody občanů. Teď v tuto chvíli už to analyzují advokáti a v nejbližší době zveřejníme, o jakou konkrétní žalobu se bude jednat,“ dodal Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…