Distancujeme se od návštěvy Putina v Česku. Židovská obec vydala prohlášení

19.12.2014 12:12

Jako klín se zarazilo pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina do Česka na pietní a vzpomínkové akce k sedmdesátému výročí osvobození nacistického lágru v polské Osvětimi do české židovské obce. Středeční zasedání Rady Federace židovských obcí tak bylo nebývale dramatické. Nakonec převážili odpůrci a Federace vydala prohlášení, kterým se distancuje od případné návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku.

Distancujeme se od návštěvy Putina v Česku. Židovská obec vydala prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průčelí synagogy

„Vzhledem k současné politické situaci považuje Federace židovských obcí v ČR za nevhodnou návštěvu prezidenta Putina na vzpomínkových akcích u příležitosti Dne obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 27. ledna 2015 v Praze a v Terezíně,“ píše se v prohlášení.

Důvodem, proč Rada Federace židovských obcí přijala toto usnesení, je skutečnost, že režim, který nastolil a ztělesňuje Vladimir Putin, podle nich nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. „Přejeme si, aby veřejnost věděla, že s jeho pozváním do Prahy nemá Federace židovských obcí v ČR nic společného,“ stojí v usnesení židovské obce.

Pro židovskou obec v Česku je to skutečně delikátní situace. Jedna její část totiž údajně sympatizuje spíše s prezidentem Světového židovského kongresu Ronaldem Lauderem, který zde mimo jiné financuje i několik židovských škol, přičemž druhá má mít blíže k bohatému organizátorovi terezínské piety Vjačeslavu Mošemu Kantorovi, který zastupuje evropskou židovskou federaci. O Kantorovi se prý často mluví jako o Putinovu příteli, který ale se od ruského prezidenta v posledních dnech odklonil. Sám Kantor tvrdí, že si požádal o politický azyl na Ukrajině kvůli podpoře Euro Majdanu.

Prohlášení Federace židovských obcí v ČR

Vzhledem k současné politické situaci považuje Federace židovských obcí v ČR  za nevhodnou návštěvu prezidenta Putina na vzpomínkových akcích u příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 27. ledna 2015 v Praze a v Terezíně.

Důvodem, proč Rada FŽO v ČR přijala na svém zasedání 17. prosince 2014 velkou většinou toto usnesení, je skutečnost, že režim, který nastolil a ztělesňuje Vladimir Putin, nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. Přejeme si, aby veřejnost věděla, že s jeho pozváním do Prahy nemá FŽO v ČR nic společného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…