Divoké devadesátky: Doplatili jsme na Havla i na Klause, říká novinář

06.01.2020 14:50

Bývalý disident, novinář a nositel Ceny Ferdinanda Peroutky Ivan Hoffman se domnívá, že jsme se po listopadu 1989 vydali špatnou cestou. Cestou mafiánského kapitalismu, který jsme měli odvrhnout. V listopadu 1989 jsme podle jeho názoru odstartovali období chaosu a destrukce. „Mohu-li si pomoci černým humorem, soudím, že k naší škodě jsme si totality nevážili,“ poznamenal.

Divoké devadesátky: Doplatili jsme na Havla i na Klause, říká novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

V rozhovoru pro server Časopis Argument Hoffman konstatoval, že představa listopadu 1989, že po pádu komunistického režimu musí automaticky přijít něco lepšího, byla naivní.

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí

Někdy je špatnost střídána ještě větší špatností a nejčastěji se společnost revolucí dostane z bláta do louže či z deště pod okap. Politický převrat nepřinesl jiný řád, nýbrž nastartoval období destrukce a chaosu. Ve jménu svobody dostala zelenou svévole. K moci přišli liberálové, kteří pohrdají jistotami, oškliví si solidaritu, kolektiv, neboť věří, že hybnou silou pokroku není spolupráce, nýbrž soupeření, jehož přirozenými průvodními projevy jsou individualismus, sobectví, chamtivost. Společnost se na drsné poměry adaptovala, ale to o kvalitě stávajícího režimu nic kladného nevypovídá. Nahradit rovnostářství sociální nerovností nebyla žádná výhra. Pokud vadou minulého režimu byla politická nesvoboda, pak brutální ekonomický tlak, kterému dnes čelí nejen chudí, ale i střední třída je systémovou vadou minimálně srovnatelnou,“ vyjádřil svůj názor Hoffman.

Lidé by prý dnes stáli o kapitalismus s lidskou tváří, protože stále věří, že se dá v tomto ekonomickém modelu zbohatnout i poctivou prací, což je podle Hoffmana nesmysl. Podle někdejšího disidenta je situace taková, nejen že nelze v kapitalismu zbohatnout, ale mnoho lidí má problémy se v něm alespoň obstojně uživit. Z tohoto úhlu pohledu se mu dokonce zdá, že nadvláda komunistů nad touto zemí měla i své výhody. „Mohu-li si pomoci černým humorem, soudím, že k naší škodě jsme si totality nevážili,“ poznamenal.

Občas se také nebojí prokovat větami jdoucími proti hlavnímu proudu. Kdyby přišla nějaká politická strana, která by slíbila, že zruší kapitalismus, Hoffman by prý zvažoval, že jí dá hlas. Má navíc za to, že tři největší problémy EU představuje volný pohyb osob, zboží a kapitálu.

„Transformace skončila ekonomickou a společenskou katastrofou, na co jsme doplatili, byla kombinace Havlovy naivity a Klausova cynismu,“ uzavřel nekompromisně rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…