Dluh stovek tisíc korun zmizel. Poslanec ANO, který chce řídit Prahu, má ohromný škraloup z minulosti

14.11.2015 8:15

EXKLUZIVNĚ V únoru a březnu letošního roku šlo o velký problém. Místostarosta Prahy 8 a poslanec ANO Matěj Fichtner totiž v minulosti nedodal text a radnice proto za čtvrt milionu přetiskla celý měsíčník. Padala silná slova o trestním oznámení a vzduchem létaly sta tisíce. ParlamentníListy.cz jako jediné médium získaly informace, jak se na kauzu spojenou s poslancem hnutí tvářil Andrej Babiš a jak se má celá věc dnes.

Dluh stovek tisíc korun zmizel. Poslanec ANO, který chce řídit Prahu, má ohromný škraloup z minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Fichtner

Shrňme fakta. Místostarosta Prahy 8 za hnutí ANO Matěj Fichtner neodevzdal na počátku roku včas svůj sloupek a vedení radnice sešity s prázdným bílým obdelníkem odmítlo občanům distribuovat. Jednalo se o magazín Osmička, který měl přibližně 70 tisíc kusů náklad. Poté se vedení radnice rozhodlo a magazín vytisklo znovu.

Zástupkyně starosty Prahy 8 Alena Borhyová (ANO) následně čelila trestnímu oznámení, jelikož druhou várku magazínu měla schválit právě ona. Podle trestního oznámení mohla způsobit radnici škodu téměř čtvrt milionu korun. Podle dostupných informací podal trestní oznámení jeden ze zaměstnanců radnice. „Motivem jednání Aleny Borhyové byla patrně snaha zastřít před občany městské části liknavost zástupce starosty Matěje Fichtnera spočívající v nedodání příspěvku v řádném ani prodlouženém termínu uzávěrky," píše se v textu.

„Celý problém vznikl na základě chyby hnutí ANO, které nerespektovalo termín uzávěrky a rozhodlo, že za lajdáctví sběratele funkcí Matěje Fichtnera mají zaplatit daňoví poplatníci,“ uvedla zastupitelka a poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. O tom, že Fichtner je skutečně sběratelem funkcí a placených postů, ParlamentníListy.cz již informovaly. Doposud je to vše jasné.

Naše redakce ovšem získala dvě usnesení předsednictva hnutí ANO, v nichž se celou kauzou zabývalo nejvyšší vedení v čele s Andrejem Babišem. Jak nám uvedl jeden z místopředsedů, který si nepřál být jmenován, Babiše Fichtnerova kauza rozzlobila. To lze vyčíst i z textu, jež máme k dispozici.

Část rady Prahy 8:

„Předsednictvo všemi přítomnými hlasy vzalo na vědomí, že městská část Praha 8 se bude žalobou domáhat náhrady způsobené škody na šéfredaktorovi magazínu Osmička s tím, že pokud bude žaloba neúspěšná, zaplatí náklady na dodatečný tisk magazínu zastupitelé MČ Praha 8, za hnutí ANO," cituje oficiální dokument hnutí. A přidává souhlasný postoj poslance Fichtnera.

Uběhlo téměř sedm měsíců a poslanec, místostarosta Prahy 8 Fichtner, se hodlá na krajském sněmu ucházet o vedení hnutí ANO. Fakta jsou jasná. Nejvyšší orgán ANO v březnu nařídil podat trestní oznámení na šéfredaktora. „Hnutí ANO v Praze 8 chce podat žalobu na bývalého šéfredaktora radničního periodika Osmička. Důvodem je dvojí vytištění lednového čísla. Podle ANO záměrně poslal k vytištění nedokončenou verzi časopisu. Sdělil to Jaromír Hasoň z tiskového oddělení ANO 2011," citovala v březnu ČTK. Tímto krokem a osobní zodpovědností byl pověřen právě Fichtner. ParlamentníListy.cz se proto obrátily jak na něj, tak na zastupitelku Alenu Borhyovou, zástupkyni starosty na Praze 8. Čekali byste jasný výsledek, o němž tak často hovoří Andrej Babiš? Omyl.

„Pokud je mi známo, tak MČ Praha 8 žalobu na bývalého šéfredaktora připravuje, avšak bližší informace mi k tomuto známy nejsou. K otázce hospodaření MČ Praha 8 v souvislosti s časopisem Osmička prováděl kontrolu i magistrátní odbor kontroly, který v závěrečné zprávě konstatoval, že nedošlo k porušení pravidel hospodaření," uvedla místostarostka Borhyová. Škoda v rámci stovek tisíc korun, k níž ale asi nedošlo, proto bez jakéhokoli zájmu a dopadu přešla na občany městské části. Kandidát do vedení hnutí ANO, který je podle námi oslovených politiků z Prahy 8 za problém a škodu přímo zodpovědný, nereagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…