Dnes si z bankomatu nevyberete nic, zítra jen 60 eur. V Řecku už je vážně zle. Ekonom tuší dlažební kostky a píše, jak to ohrožuje nás

29.06.2015 7:38

Po celý dnešní den nebude možné v Řecku vybírat peníze z bankomatů. Fungovat by měly začít až dnes večer. Každý Řek však bude mít možnost vybrat si v hotovosti pouze 60 eur (přes 1600 Kč) denně. Omezení na výběr hotovosti se podle řeckých médií nebude vztahovat na držitele zahraničních platebních karet, výjimka ohledně limitu bude platit i pro důchodce. Navíc řecké banky zůstanou celý tento týden zavřené.

Dnes si z bankomatu nevyberete nic, zítra jen 60 eur. V Řecku už je vážně zle. Ekonom tuší dlažební kostky a píše, jak to ohrožuje nás
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Aleš Michl na debatě s veřejností v Ostravě

Ekonom a externí poradce českého ministra financí Aleš Michl na názorové straně dnešní Mladé fronty Dnes vysvětluje, jaké dopady na eurozónu, ale i na Česko, by měl případný krach Řecka.

Pokud podle něj Řecko řekne, že už nezaplatí žádné splátky státního dluhu, budou jej platit státy eurozóny. Nejvíce by zaplatili Němci, a to 65 miliard eur, Francie pak 49 miliard eur. Mnohem citelnější dopad by to mělo na Slováky, protože by museli dodat částku odpovídající 2,6 % HDP, zatímco v případě Německa by to bylo „jen“ 2,4 % HDP.

Podle Michla by krach Řecka museli zaplatit i čeští daňoví poplatníci. Řecká centrální banka totiž nyní dluží ECB 118 miliard korun. „Když řecká centrální banka vyhlásí, že je v krachu a těch 118 miliard nezaplatí, pak buď bude ECB účetně ve ztrátě, nebo zavelí k navýšení kapitálu a pak ostatní centrální banky musí dodat peníze za ztráty pro Řecko v poměru k jejich podílu na základním kapitálu ECB,“ píše Michl a upozorňuje, že platit by v takovém případě muselo i Česko, i když v eurozóně není. Ale na základním kapitálu má podíl 1,6 %. „Takže hypoteticky při navýšení kapitálu o 118 miliard eur platíme 1,9 miliardy eur, tedy 51,4 miliardy korun,“ upozorňuje Michl.

Poukazuje též na to, že až jako důsledek krachu Řecka evropská centrální banka přestane dodávat řeckým bankám eura, tamní lidé vezmou banky útokem a budou chtít vybrat vše. „V lepším případě dostanou limit na výběr z bankomatu. V horším případě jim u jejich úspor ubude nula nebo naskočí jiná měna. Ve všech výlohách bank budou dlažební kostky, opět v lepším případě,“ předpovídá Michl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …