Do Ameriky s Trumpem přichází fašismus, píše známý komentátor. Já to říkal už dávno, jásá v Praze majdanista Peszynski

10.12.2016 20:04

Do Ameriky přichází fašismus, píše americký komentátor a poradce několika amerických prezidentů Robert Kagan v článku, který vyšel v listu The Washington Post krátce před prezidentskými volbami. Výtah z něj přináší server Aktuálně.cz.

Do Ameriky s Trumpem přichází fašismus, píše známý komentátor. Já to říkal už dávno, jásá v Praze majdanista Peszynski
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Robert Kagan byl dlouho republikánem, sloužil jako poradce Ronalda Reagana, ale později se neštítil ani Hillary Clintonové. Před nedávnem z Republikánské strany vystoupil a zveřejnil v listu The Washington Post své pojednání, které charakterizuje styl politického chování Donalda Trumpa.

Celý text je ZDE

Robert Kagan tvrdí, že politika Donalda Trumpa je jedinečná a nemá nic společného s republikánskými principy. Loajalita Trumpových fanoušků vůči novému prezidentovi prý neprochází stranou a jejími principy, ale vnímá jen jeho osobu.

Trump sám prý principy nemá, protože umí měnit pozice ze dne na den. Soustavně ovšem kultivuje svůj profil „silného muže“.

Kagan vidí v současném Trumpově sektoru Republikánské strany i mimo ni, ve vlastním chování Donalda Trumpa, jisté analogie s historií vůdcovských principů. A klade si klíčovou otázku: Může se člověk s Trumpovou minulostí stát najednou člověkem mnohem skromnějším, se silnějším úsudkem, méně mstivým než je dnes, než byl po celý svůj život? Snižuje rozšíření moci korupční potenciál? Ke své sadě řečnických otázek ihned dodává: To, co vidíme, je, jak do Ameriky přichází fašismus.

Kaganova vize předjímá dnešní vývoj, který zůstává historií rychlých změn názorů zvoleného prezidenta. Kaganův styl uvažování, odvozený nejen ze studia historie amerických prezidentů, ho vede k tvrzení, že egomaniak Trump je schopen zacházet s historickými tradicemi relativně lhostejně. Buď se Republikánská strana za ním sjednotí, nebo ji odsune stranou.

Na tento článek reagoval na svém facebookovém profilu aktivista pražského majdanu Tomasz Peszynski: „...do Ameriky přichází fašismus! Donald Trump nemá s republikánskými principy nic společného, já říkám pořád...,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…