Do Brna se sjedou lékaři. Voláme o pomoc, Sobotka s Babišem nic neudělali, burcuje jejich prezident Kubek

11.11.2017 7:22

V Brně dnes začne dvoudenní sjezd České lékařské komory (ČLK), který se bude zabývat aktuálními problémy českého zdravotnictví. Schválit by měl také rozpočet komory, novou informační kampaň nebo pořízení nového sídla lékařské komory. Sjezd pokračuje i v neděli, kdy budou schvalována jeho usnesení.

Do Brna se sjedou lékaři. Voláme o pomoc, Sobotka s Babišem nic neudělali, burcuje jejich prezident Kubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Prezident ČLK Milan Kubek ČTK před sjezdem řekl, že žádná doporučení pro nového ministra zdravotnictví komora nejspíš formulovat nebude. "Před rokem jsme sepsali krizový plán Zdravotnictví volá o pomoc. Sobotkova a Babišova vláda s v něm uvedenými problémy nic neudělala, takže se ještě prohloubily," uvedl Kubek.

Hlavními tématy kampaně, se kterou lékařům pomáhala PR agentura, byly nízké výdaje Česka na zdravotnictví, úhrady od pojišťoven a nedostatek personálu, který vede k přepracovanosti doktorů a sester, ale i k zavírání oddělení v nemocnicích.

V diskusi na sjezdu, která je naplánovaná na sobotní odpoledne, chtějí lékaři probrat například povinnost vystavovat elektronické recepty a evidovat tržby, která čeká lékaře od ledna, respektive března příštího roku. Tématem bude také personální situace ve zdravotnictví, zejména nedostatek zdravotních sester, stárnutí lékařů a odchody z nemocnic do ambulantní sféry a do zahraničí.

Hovořit chtějí členové komory v neděli dopoledne také o vzdělávání lékařů. Novela zákona sice podle nich přinesla zlepšení, jako jsou přísnější podmínky pro uznávání praxí lékařů ze zemí mimo EU, ale snížila počet specializačních oborů. Zmizel tak obor praktického lékařství pro děti a dorost, který byl zařazen pod pediatrii, což lékařům vadí.

Zástupci komory, která má zhruba 52.200 členů, z nichž asi 43.000 je aktivních lékařů, dlouhodobě tvrdí, že zdravotnictví je podfinancováno. Spory jsou ale i o rozdělení peněz mezi jednotlivými segmenty péče, zejména nemocniční lůžkové a soukromé ambulantní. Diskutovat se proto bude také o úhradové vyhlášce pro přístí rok, podle níž se rozdělují peníze vybrané z veřejného zdravotního pojištění, a seznamu zdravotních výkonů, jenž stanoví jejich cenu, kterou lékaři či nemocnici pojišťovna zaplatí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…