Do Česka přijede šéf Evropské rady Michel, jednat bude s Fialou a Bekem

13.01.2022 7:55

Do České republiky dnes zavítá předseda Evropské rady Charles Michel. Jednat bude s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN) zejména o přípravách českého předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině roku. Po setkání je v plánu tisková konference ve Strakově akademii.

Do Česka přijede šéf Evropské rady Michel, jednat bude s Fialou a Bekem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU před budovou Strakovy akademie

Dalšími tématy jednání budou nadcházející jednání Evropské rady, klimatický balíček Fit for 55, ceny energií, právní stát, migrace nebo obchodní politika Evropské unie.

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) plánuje revizi příprav předsednictví i vyčleněného rozpočtu. Minulý kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet předsednictví, ale i malou pozornost, kterou mu podle nich vláda věnovala. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun.

Vláda i kvůli předsednictví zřídila post ministra pro evropské záležitosti, který zastává předseda senátního evropského výboru a bývalý rektor Masarykovy univerzity Bek. Nedávno na dotaz ČTK odpověděl, že rozpočet kalkuloval s náklady odpovídajícími tehdejší době, problém vidí v poměrně vysokém tempu inflace. Nepochybně se podle ministra projeví také nárůst platů.

Za priority předsednictví Bek považuje vypořádání se s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení migrace a bezpečnosti. Premiér Fiala dříve uvedl, že jde o obrovskou příležitost poukázat na české priority například v energetické politice.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…