Do Evropy míří migranti s ideologií Islámského státu. Chtějí nás zničit, varuje expertka

14.04.2021 21:39

Expertka na Blízký východ a severní Afriku Kristýna Stejskalová sděluje, co nám z oněch lokalit novodobě hrozí. Varuje před příchodem migrantů, kteří s sebou do Evropy přinášejí „ideje“ Islámského státu. „Někteří přicházejí s cílem to tady zničit. Mizí naše schopnost bojovat za svou vlast,“ upozorňuje v rozhovoru pro server Kupředudominulosti.cz.

Do Evropy míří migranti s ideologií Islámského státu. Chtějí nás zničit, varuje expertka
Foto: Repro YouTube monika pilloni
Popisek: Netradiční vylodění migrantů

Blízký východ a severní Afrika znamenají pro Evropu v rámci migrace velké bezpečnostní riziko, upozorňuje Stejskalová. „Migrace s sebou mj. nese velký aparát ‚černého byznysu‘. Nelegální obchod se zbraněmi, surovinami, s lidmi, s drogami,“ varuje analytička.

Neskutečný dopad bude mít na celosvětovou ekonomiku – mj. právě i z těchto lokalit – pandemie koronaviru, nemoci covid-19 a jejích nových variant. „Tyto země např. ve střední Africe, kde lidé nemají vodu, nemají co jíst... a najednou tam přijde Islámský stát a rozdá svačiny – tak má samozřejmě ihned podporu. Takže to je další riziko. A chudoba se tam bude dále zhoršovat,“ upozorňuje.

„Rizika vznikají z toho, kdo potom – a s čím! – může přijít na naše území, do Evropy. Pokud se na to díváme z hlediska ohrožení demokratických principů, tak se musíme podívat do zrcadla, jakým způsobem se vypořádáme s migranty, kteří přicházejí,“ pokračuje Stejskalová.

Do Evropy míří mix různých migrantů, a ne všichni tito lidé sem jdou proto, aby se jim lépe žilo. „Někteří sem jdou vyloženě propagovat nebo aplikovat myšlenky Islámského státu, takže ti přicházejí za jiným cílem, totiž to tady zničit. Někteří jsou tu dočasně. Někteří sem jdou s myšlenkou, že tady budou mít lepší život. Pokud se nepodaří je do společnosti lépe integrovat, bude růst jejich frustrace a nesnášenlivost,“ upozorňuje.

  • Celý rozhovor ZDE

Sama si klade otázku, zda je vůbec správně, když sem přistěhovalci jdou a když je tu necháme. „Se zajatci vlád a systémů to myslíme dobře, snažíme se těmto lidem pomoct. To je tolerance, snaha v podstatě všem pomoct, ale mizí nám pud sebezáchovy. Mizí nám schopnost bojovat za své území, za svou vlast,“ uvedla, že mizí vlastenectví.

Právě dobrá vůle všem pomoci může být podle expertky naším slabým místem. Chováme se demokraticky k lidem, kteří pravděpodobně chtějí naší demokracii zničit. „My už v našem systému nemáme zakotvenou potřebu bojovat. Války. My si myslíme, že jsme lepší, a že můžeme všem pomoci, ale to je naše nejzranitelnější místo,“ varuje před uprchlíky, kteří přijdou porušovat naše lidská práva.

„Ve chvílích, kdy sem budou proudit davy, a jejich cílem bude opravdu přežít a ‚převzít to tady‘, když to řeknu katastroficky, převzít stát, náš stát... A jestli tito lidé nebudou mít co ztratit a nebudou tam mít vodu, tak už jim to bude úplně jedno. Takže si nedovedu představit, jak to tady ohlídáme,“ přemítá nad nejčernějším možným scénářem.

V tuto chvíli podle Stejskalové už nemůžeme ovlivnit proudy migrantů, ale musíme se připravit na to, že tady jsou, že tito lidé začínají ve společnosti působit a že je zapotřebí to nějakým způsobem řešit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…