Do Prahy konečně přichází spasitelka Bradáčová, napsal slovenský Sme

31.07.2012 9:30

Největší česká vládní strana ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem posbírala zbytky slušnosti či pudu sebezáchovy před podzimními krajskými a senátními volbami a povolila svému novému ministru spravedlnosti jmenovat šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství dlouho očekávanou Lenku Bradáčovou, komentoval v úterý slovenský list Sme rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Do Prahy konečně přichází spasitelka Bradáčová, napsal slovenský Sme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Aktuální hvězda českého protikorupčního boje převezme úřad, na kterém se pod vedením předchůdce Bradáčové, "velkého zametače" Vlastimila Rampuly, pravidelně do nicoty ztrácely kauzy, které byly nepříjemné politické elitě (je jedno z jaké strany). Se svým mentorem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem snad Bradáčová očistí prokuraturu a přetvoří ji na funkční orgán pronásledování zločinu bez ohledu na politické postavení podezřelého, cituje ČTK.

Zástupy vítaly také Veseckou, která pak odešla jako přední člen justiční mafie

Nadšený dav provolávající slávu Bradáčové už zapomněl na trochu skromnější, ale rovněž nadějeplné oslavy, které v roce 2005 vítaly nástup jiné atraktivní dámy s pověstí rázné krajské prokurátorky do funkce nejvyšší státní zástupkyně. Renata Vesecká po pěti letech odcházela z čela státních zástupců s hanbou jako jeden z předních členů "justiční mafie" manipulující kauzy ve prospěch politiků. Tlak politiky a funkce se ukázal jako silnější.

Situace je dnes, naštěstí, v mnohém jiná; voličům došla trpělivost, alespoň někteří vládní politici si to začínají připouštět a podle toho se chovat. Zda to stačí na skutečně zásadní změnu, se ukáže až časem. Jedním z těch, kteří by ještě měli odejít, aby byla očista vedení českých orgánů činných v trestním řízení dokončena, je každopádně policejní prezident Petr Lessy, míní deník Sme.

Měl by odejít ještě Lessy, ale toho se zastal boss všech korupčníků Klaus, tvrdí Sme

Zní to trochu paradoxně v situaci, kdy Lessy právě odráží pokusy ministra financí Miroslava Kalouska zastavit vyšetřování zbrojních zakázek a jiné politicky citlivé kauzy. Lessy ale patří ještě ke staré generaci policejních šéfů poslušných vůči politikům. Není náhoda, že ho do funkce dostal předchozí ministr vnitra Radek John ze strany Věci veřejné - polomafiánské struktury založené k tunelování veřejných financí.

Úloha správného policisty Lessymu připadla spíše shodou okolností a z donucení než pro jeho vlastní přesvědčení. Pod tlakem ji navíc nezvládá a jeho veřejná vystoupení jsou skutečně politická a pro jeho funkci nepřípustná. Nejvíc o Lessyho opravdovém postoji ke korupci ale vypovídá to, že v zájmu udržení funkce se nerozpakoval hledat podporu u prezidenta Václava Klause. A tento capo di tutti capi (nejvyšší boss - pozn. ČTK) všech českých politických korupčníků se Lessyho rozhodně zastal, uzavřel list Sme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…