Do Ruska prý přešlo přes 400 ukrajinských vojáků a pohraničníků. Důvody jsou nejasné

04.08.2014 11:03

Ukrajinsko-ruské hranice v noci na dnešek přešlo 438 příslušníků ukrajinských ozbrojených složek, kteří v Rusku požádali o azyl. Oznámila to ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na mluvčího pohraniční služby v ruské Rostovské oblasti. Podle ukrajinské armády se na ruský hraniční přechod museli ukrajinští vojáci uchýlit proto, že jim v boji s povstalci došly náboje.

Do Ruska prý přešlo přes 400 ukrajinských vojáků a pohraničníků. Důvody jsou nejasné
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Na demonstrantech byly vidět symboly ukrajinské vlajky

„V noci se 438 příslušníků ukrajinských ozbrojených složek obrátilo na ruské pohraničníky s žádostí o uprchlický azyl," uvedl mluvčí rostovské pohraniční stráže Vasilij Malajev. „Z rozhodnutí ruské pohraniční služby byl otevřen humanitární koridor, jímž osoby žádající o azyl na území Ruska přešly," dodal s tím, že kromě příslušníků ukrajinské armády prý na ruskou stranu přeběhlo také 164 ukrajinských pohraničníků.

Do Ruska prý vojáci přešli proto, že jim došla munice

Velení ukrajinské armády v reakci na informace z Ruska oznámilo, že hranice do Ruska přešla část příslušníků 72. ukrajinské motorizované brigády. Důvodem prý byla skutečnost, že vojákům po přestřelce se vzbouřenci došla munice.

„Vojáci z brigády se rozdělili na dvě skupiny. Jedna prorazila obklíčení teroristů a druhá jejich postup kryla palbou. Přitom jedné z jednotek došly náboje. Bojová technika byla poškozena a vojáci se museli uchýlit na ruský pohraniční přechod. Jejich počet se zjišťuje," uvedla tisková služba ukrajinského velení.

Bojové operace v Afghánistánu prý byly jednodušší

Velitel ukrajinských pozemních vojsk Anatolij Pušňakov v neděli večer v kyjevské televizi řekl, že armáda se snaží z kritických míst na ukrajinsko-ruské hranici vyvést oslabené jednotky. „Jsou to hrdinové," řekl generál. „Ocitají se v křížové palbě vedené z povstaleckých pozic a souběžně z druhé strany z ruského území. V Afghánistánu byly bojové operace jednodušší," řekl Pušňakov.

Podle dřívějších informací ukrajinského velení je uzavření hranic prvořadým úkolem nynější ukrajinské ofenzívy. Armádní jednotky se snaží odříznout povstalce od zásobovacích tras z Ruska, jimiž údajně na ukrajinské území proudí ozbrojenci i zásoby zbraní a munice.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…