Do dvou let budeme v EU, maluje si ukrajinský premiér

14.01.2023 9:10

Ukrajina očekává, že projde jednáními o vstupu do Evropské unie za méně než dva roky, řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal při informování o summitu EU – Ukrajina, který by se měl konat počátkem února přímo na Ukrajině. Informaci agentury Unian zveřejnil server echo24.cz.

Do dvou let budeme v EU, maluje si ukrajinský premiér
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Očekáváme, že za necelé dva roky projdeme cestou jednání o vstupu do Evropské unie. A pak se Ukrajina stane plnohodnotným členem EU. Objem práce je kolosální,“ uvedl Šmyhal.

„Zároveň vidíme, že naši evropští partneři jsou odhodláni v otázce integrace produktivně spolupracovat. Jasným důkazem toho bude v následujících týdnech návštěva šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která bude nejen důležitým signálem pro další podporu Ukrajině ve válce, ale také ukáže, že EU je otevřena procesu vyjednávání o přistoupení Ukrajiny,“ řekl předseda ukrajinské vlády.

O členství Ukrajiny v mezinárodních organizacích se obdobně vyjádřil i bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku a současný náměstek na ministerstvu zahraničí Jevhen Perebyjnis. „Jsem přesvědčen, že za několik let bude Ukrajina členskou zemí Evropské unie,“ uvedl v rozhovoru. Na dotaz, zda by to podle něj mohlo být už například v roce 2025, odpověděl: „To je úplně reálné. Co se týče NATO, teoreticky by to mohlo být i dřív, protože Ukrajina je na vstup do aliance technicky připravena,“ doplnil.

Přístupová jednání však ještě ani nezačala. Obvykle trvá přístupový proces řadu let, a to včetně daleko vyspělejších zemí než je Ukrajina. O krok blíž k EU posouvá Ukrajinu válečný rusko-ukrajinský konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jasně, EU bude platit za Zelenského Ukrajinu, jako obvykle., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 14.01.2023 12:39:13
Léky na Ukrajinu, naši lidé je přece nepotřebují, že.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…