Do ochranných pásů se bude moci sít lnička, navrhuje resort zemědělství

15.12.2019 10:40

Do ochranných pásů, na které se můžou brát dotace, protože se počítají mezi ekologické zemědělské postupy, budou zemědělci moci od příštího roku nově sít lničku. Navrhuje to Ministerstvo zemědělství v novele nařízení, kterou v pondělí projedná vláda. Dříve ji stát mezi plodiny vhodné pro ochranný pás nepovažoval a zemědělci za její pěstování v ochranných pásech peníze nedostávali.

Do ochranných pásů se bude moci sít lnička, navrhuje resort zemědělství
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Plodiny, jako jsou hořčice, hrách, jetel, svazenka, len nebo koriandr, se na ochranných pásech musí pěstovat do poloviny července. „Lnička je ze stejné skupiny plodin jako již zastoupená hořčice... Lnička je plodina nižšího vzrůstu a slabších stonků, což umožňuje lepší práci se zapravením porostu,“ uvedla v připomínkách ministerstvu Agrární komora ČR, ministerstvo následně do nařízení lničku zařadilo.

Lnička setá je starobylá olejnatá plodina, která se v Evropě pěstovala už před tisíciletími. Nedávno se začala znovu využívat. Lničkový olej extrahovaný ze semen má velmi vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, přezdívaných „dobré tuky“. Má pozitivní účinky na kůži a vlasy, lze jej použít i na vaření, stejně jako na biopalivo. Lnička je navíc odolná vůči suchu. V současnosti se pěstuje zejména ve Spojených státech, Kanadě, Číně i v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…