Do pančovaného alkoholu lijí savo

19.04.2010 17:05

Obchodníci s pančovaným alkoholem při výrobě lijí do lihovin savo. Tím si prý zajišťují levnou výrobu. Uvádí to server Aktuálně.cz.

Do pančovaného alkoholu lijí savo

Minulý týden Aktuálně.cz uvedlo, že uprchlý podnikatel Tomáš Pitr má v Česku řídit černou výrobu a distribuci alkoholu. „Pod palcem"  má mít údajně až polovinu veškeré výroby, ale i trhu s lihovinami. Stát z toho přitom nemá ani korunu - výrobci totiž neodvádějí státu příslušnou daň.

Teď se ukázalo, že pančovaný alkohol vyrábějí nelegální výrobci jednoduchou chemickou reakcí, kdy do denaturovaného lihu lijí savo či chlornan sodný. To proto, aby líh zbavili uměle přidaných látek, které tam jsou právě z důvodu zabránění zneužití.

Takto vyrobeným rumem, či vodkou pak obchodníci zaplavují tržnice, vietnamské večerky a hospody či diskotéky nižší kategorie. „Čím hůře podvodníci ´čistí´, tím větší je zdravotní ohrožení pro konzumenty - zejména játra a ledviny jsou pak vystaveny velkému zatížení," uvádí pak k tomu Aktuálně.cz

"Takový líh rozhodně nepatří zpět do potravního řetězce. I po oddenaturování v něm zůstávají rezidua denaturačních prostředků, které mají několikanásobně vyšší škodlivý účinek na lidský organismus než samotný ethanol," řekl v této souvislosti děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie na VŠCHT, profesor Karel Melzoch.

Faktury nevypisují, kolky na láhve nelepí

Obchody s nelegálně vyrobeným alkoholem navíc mají probíhat často bez faktur, kolků a podezřele lacino. Například hospodští vědí, že odebírají falešný či nezdaněný alkohol, zpravidla ale nemají vůbec tušení, kdo ho vyráběl.

"Jsou i případy, kdy distributoři přijeli na místo dodání autobusem či vlakem. Kvůli možnému prozrazení vynechají i auta, aby nebyli identifikovatelní přes espézetky," uvedl pak pro Aktuálně.cz jeden z detektivů, který se na mapování černého trhu s pančovaným alkoholem podílel.

Na případu pančovaného alkoholu policie pracovala několik měsíců, zatím ovšem nikoho neobvinila.

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…