Do prdele, do Prahy, hraboš Babiš: Po nabídce, aby si George Soros přestěhoval svou univerzitu k nám, je živo

05.04.2017 7:14

Americký miliardář maďarského původu George Soros se dostal do problémů. Jeho univerzitu v Budapešti totiž zakázal maďarský parlament. Stačilo schválit novelu vysokoškolského zákona. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Nejen, že lidé v Maďarsku vyšli do ulic, své řekli i lidé na sociálních sítích. A to i proto, že přišla nabídka na přesun univerzity do Prahy.

Do prdele, do Prahy, hraboš Babiš: Po nabídce, aby si George Soros přestěhoval svou univerzitu k nám, je živo
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

Novela vysokoškolského zákona stanovuje, že v Maďarsku může zahraniční univerzita působit pouze na základě mezistátní dohody. I když státní tajemník ministerstva László Palkovics uvedl, že novela není namířena proti Středoevropské univerzitě, dodal, že CEU je zaregistrovaná ve Spojených státech a o jejím působení v Maďarsku není podepsaná žádná mezistátní smlouva.

K celé věci se pak vyjádřil například prezidentský kandidát Jiří Drahoš, jenž doporučil univerzitu přesunout do Prahy.

A stejně jako Drahoš se vyjádřil i muž, který aspiruje na druhou nejvýznamnější ústavní funkci. Ministr financí a předseda favorita příštích sněmovních voleb ANO Andrej Babiš. Ten rovnou slíbil, že bude o její přesun do Prahy usilovat. Psali jsme ZDE.

„Ti parchanti to udělali. Sorošova univerzita do Prahy!“ napsal k tomu občanský aktivista Tomáš Peszynski.

„Ještě předevčírem jsem sliboval sám sobě, že se ke kolegovi akademikovi nebudu vyjadřovat. Pak jsem – na osobním profilu – neodolal a jeho duchaplné vývody o občanech zmanipulovaných internetem jsem odbyl aspoň neutrálním – nou cement. K novému nápadu dodám jen doplnění, dávno před Orbánem vyhnal tu Sorosovu školu do Budapešti, a to z Prahy, Václav Klaus. Já byl tedy Sorosův stipendista (roční pobyt v USA) a současně volič ODS. A byť už jsem poznal zparchantělost západních ‚sociálních věd‘, nechápal jsem, co V. K. proti tomu skvělému nápadu amerického mecenáše má. Až teď vím, že to byl možná nejprozíravější krok tehdejšího premiéra,“ uvedl protiislámský aktivista Martin Konvička.

„Nové sídlo CEU? Přirozeně Brno – mezi Vídní, Prahou, Bratislavou,“ oglosoval David Macek, brněnský politik a aktivista. Komentátor Štěpán Kotrba pak byl ráznější. „Jděte se Středoevropskou univerzitou třeba do prdele. Jen ne do Prahy,“ řekl.

Původní text ZDE.

Server Britské listy pak přinesl dopis Petra Mati z institutu pro historii ve Vídni, jenž vyzval předsedu KDU-ČSL a místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka k podpoře univerzity.

"Poprvé v historii Evropské unie podnikl jeden z členských států z politických důvodů přímý útok proti univerzitní instituci, navíc proti instituci svou povahou mezinárodní, jejíž význam dalece přesahuje hranice státu, v kterém sídlí. Vzhledem k důležité a nezastupitelné úloze CEU ve středoevropské oblasti hrozí dnešní rozhodnutí maďarského parlamentu dalekosáhlými pustošivými důsledky nejen na maďarský intelektuální a kulturní život, nýbrž i na širší region. Současně jde o nesmírně nebezpečný politický precedens, který nesmí zůstat bez rozhodné reakce," píše Maťa.

"Maďarská vládní strana Fidesz, která nese přímou odpovědnost za skandální politický útok na akademickou instituci světového významu, zůstává, stejně jako strana, jejíž jste předsedou, členem Evropské lidové strany (EPP). Svou již delší dobu uskutečňovanou protievropskou politikou Fidesz systematicky a závažným způsobem zpochyňuje hodnoty, k nimž se hlásí Vaše strana i další partneři v klubu EPP. Po nejnovějších událostech v Maďarsku již tuto skutečnost nelze přehlížet. Pokračujícím partnerstvím se stranou Fidesz totiž Vaše strana přejímá spoluodpovědnost za současné události. Hněv, který se nyní po celém světě obrací proti ničitelům Středoevropské univerzity, se nutně obrátí i proti těm, kteří tuto devastující politiku mlčky tolerují, byť se ní možná vnitřně neztotožňují," vyzval následně Maťa Bělobrádka k tomu, aby v této věci zaujal jasné a odpovědné stanovisko, které bude v souladu s oběma funkcemi, jež zastává.

"Postavte se, prosím, za Středoevropskou univerzitu a využijte všech možností, které máte k dispozici, abyste se Vy i Vaše strana důrazně distancovali od destruktivního politického konání Vaší partnerské strany a účinně podpořili mezinárodní tlak na současnou maďarskou vládu, který povede k revizi diskriminační legislativy a k zajištění další existence svobodné a nezávislé Středoevropské univerzity v jejím dosavadním působišti. Jde o velmi naléhavou záležitost, která je v eminentním zájmu České republiky, Evropy i akademického světa," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…