Do rozhlasu pozvali ódéesáka Baxu, který má vést místo Klause školský výbor. Chce třeba změnit výuku dějepisu

27.03.2019 17:36

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu je primátor Plzně Martin Baxa, místopředseda ODS a poslanec, který má ve školském odboru nahradit Klause mladšího v křesle předsedy. Baxa ještě jednou vysvětlil, proč členové ODS vyhodili Klause ze strany.

Do rozhlasu pozvali ódéesáka Baxu, který má vést místo Klause školský výbor. Chce třeba změnit výuku dějepisu
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

„Václav Klaus byl vyloučen z ODS zejména kvůli jeho programovému rozchodu s ODS. Odchod Václava Klase z ODS souvisel s tím, že prosazoval věci, které jsou zcela v rozporu s programem ODS, jako že bychom měli odejít z EU, že bychom neměli plnit své závazky v NATO nebo podporoval ve volbách jiné kandidáty než kandidáty ODS,“ pravil Baxa.

ODS se chce přidržet sněmovních dohod a trvá na tom, aby předseda byl z jejich strany. Příští středu bude Sněmovna hlasovat a tam se ukáže, zda kolegové z ostatních stran dohody dodrží.

Pokud se předsedou školského výboru stane, bude se této práci věnovat naplno, protože už práce řadového člena výboru ho prý velmi baví. Jako někdejší učitel má prý pochopení pro to, že jsou učitelé ve své práci nespokojení – nejen kvůli výši platů, ale také kvůli tomu, že se ve školství některé věcí překotně mění. A k dovršení všeho zlého podle hosta vláda neplní své sliby, takže se nelze divit, že jsou nespokojení.

„Vláda rozhazuje penězi na všechny strany, ale třeba příslib, že se plat učitelů zvedne na 130 procent, k čemuž se ale vláda odmítla zavázat, takže jim to nevěřím,“ uvedl Baxa. A kde by vzal peníze? Stačí se prý podívat, kde vláda rozhazuje. „Bezhlavě se navyšují počty státních zaměstnanců na často nesmyslné agendy, jako je EET, podporují se agendy pana premiéra,“ rozčiloval se Baxa. Kdyby se tyto věci omezily, hned by prý bylo více peněz pro učitele.   

Kromě toho je podle hosta třeba otevřít cestu do školství i odborníkům –neučitelům. Pokud v této věci nebudeme nic dělat, budeme brzy řešit otázku, kdo bude učit cizí jazyky, počítače a tak podobně.

K tomu je třeba podívat se na strukturu učiva, v dějepisu by Baxa více učil moderní dějiny a omezil by výuku starších dějin.

Screen: Facebook Martina Baxy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…