Do sněmovny může proniknout spousta expertů na kulturu. Plány mají velkolepé

17.09.2013 20:38

Pokud v předčasných volbách uspějí SPOZ a hnutí ANO, naroste počet umělců sedících ve sněmovně. Jde například o Daniela Hůlku, lídra kandidátky SPOZ v Královéhradeckém kraji. Pokud uspěje, hodlá se někdejší Zlatý slavík postarat o to, aby kultura nebyla jen přehlíženým chudým příbuzným.

Do sněmovny může proniknout spousta expertů na kulturu. Plány mají velkolepé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák Daniel Hůlka vyslovil podporu Miloši Zemanovi

"Kandidovat za SPOZ je pro mě logickým pokračováním mé podpory prezidenta Miloše Zemana. Ale chtěl bych zdůraznit, že kandiduji jako nestraník," vysvětlil Hůlka televizi Barrandov a on-line deníku Týden.cz. Ve sněmovně se pak hodlá věnovat toku peněz do kultury. Stranou jeho zájmu nezůstane ani debata o výběru ředitele Národního divadla, podle Hůlky by bylo na místě ji znovu otevřít.

Hůlka však není jediným umělcem, který bojuje o vstup do sněmovny. Na liberecké kandidátce SPOZ je klarinetista Felix Slováček, i ten v prezidentské volbě podpořil Miloše Zemana a také on by se mohl věnovat právě problematice kultury. Vedle těchto dvou pánů stojí také herec a někdejší diplomat Martin Stropnický. Ten v Jihomoravském kraji vede kandidátku ANO. Jako bývalý diplomat se však nemusí zaměřovat jen na kulturu.

Posledně jmenovaného však kritizuje jeho syn Matěj Stropnický. Ten se politicky angažuje ve Straně zelených a pro svého otce nemá právě slova pochopení. "Trochu se nad tím pozastavuji. Je mi to líto. Navíc, pro mě je strana, kterou si otec zvolil, programově nečitelná. Pro mě je hnutí ANO podnikatelský subjekt, který nemá jasný program," řekl on-line deníku Týden.cz a televizi Barrandov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…