Do tarifů dostanou učitelé přidáno osm procent, oznámil Babiš

30.10.2019 19:09

Základ platu se učitelům v příštím roce zvedne o osm procent. Zbývající část peněz na přidání se pak využije na odměny. Po dnešním zasedání vlády to novinářům řekli premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO). Vláda počítá s navýšením sumy na učitelské platy o deset procent. Babiš řekl, že osm procent bude v tarifní složce a dvě procenta v pohyblivé na odměny. Ministerstvo práce má připravit vládní nařízení. Školské odbory, které požadovaly navýšení tarifů o deset procent a jsou ve stávkové pohotovosti, oznámený růst nekomentovaly.

Do tarifů dostanou učitelé přidáno osm procent, oznámil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Odboráři chtějí vyčkat na text nařízení. Předák František Dobšík ČTK jen řekl, že osmiprocentní zvednutí platového základu by bylo nižší, než ministr slíbil.

„Už není o čem jednat,“ uvedl Babiš na dotaz, zda považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené.

Plaga ČTK řekl, že se na podobě růstu dohodl dnes s premiérem po jednání s odbory z minulého pátku. Ministerstvo práce podle něj dostalo úkol připravit návrh nařízení o zvýšení platů ve veřejném sektoru, které vláda projedná na příštím zasedání.

Vláda počítá se zvýšením sumy na platy učitelů o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Plaga navrhoval, aby se tarify zvedly všem stejně o 2 700 korun a zbývající čtvrtina peněz se využila na odměny. „Tři čtvrtiny peněz na tarify jsou na víc než na navýšení o osm procent,“ řekl ČTK Dobšík.

Podle odborů by toto přidávání ve srovnání s jejich požadavkem bylo výhodné pro 23 000 vyučujících v nižších platových třídách, kolem 142 200 pedagogů by dostalo méně. Zatímco pevné navýšení by pomohlo především mladším pedagogům, procentuální růst zajistí vyšší ohodnocení i starším učitelům. Podle Babiše je přáním vlády, aby učili co nejdéle.

Platy učitelů byly ve veřejné sféře poslední, na jejichž růstu se vláda před začátkem příštího roku se sociálními partnery nedohodla. Ostatní zaměstnanci ve veřejné sféře v příštím roce dostanou navíc 1 500 korun do tarifů, současně bude zrušena nejnižší tabulka tarifů, která se týká nejhůře odměňovaných profesí. Nejhůře placení si tak polepší více. Nárůst výdajů bude znamenat pro státní rozpočet zhruba dvě miliardy navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…