Do vlády se už nevejde, dáme jí řídit VZP? Babiš prý hledá místo pro ministryni

18.06.2018 9:07

Škatulata, hejbejte se aneb kdo bude ředitelem VZP. Ačkoliv správní rada VZP rozhodla, že její ředitel Zdeněk Kabátek ji povede až do roku 2020, Andrej Babiš ho zřejmě chce vyměnit za brzy již bývalou ministryni v demisi Jaroslavu Němcovou. Zprávu jako první otiskly Lidové noviny.

Do vlády se už nevejde, dáme jí řídit VZP? Babiš prý hledá místo pro ministryni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel VZP Zdeněk Kabátek

Zdeněk Kabátek dříve sloužil jako vrchní ředitel pro ekonomiku, v éře ministra Tomáše Julínka (ODS) a jeho náměstka Marka Šnajdra. Ministerstvo financí v minulé vládě pod vedením Andreje Babiše si nechalo zpracovat audit 28 nemocnic, jež v tomto období nakupovaly přístroje z eurodotací. Ve čtvrtině případů byly tyto přístroje předražené. Právě z tohoto důvodu pravděpodobně Andrej Babiš považoval rozhodnutí VZP prodloužit Kabátkovi funční období za skandální. „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky,“ vyjádřil se Babiš. Nemohl s ním však nic dělat.

To se nyní změnilo. ANO má nyní v radě 10 svých zástupců a dalších 8 v 30členné radě, která má pravomoc odvolat ředitele. Kabátka má vystřídat Jaroslava Němcová, současná ministryně v demisi v resortu práce a sociálních věcí, jejíž resort má v nové koaliční vládě připadnout sociální demokracii. Němcová VZP zná, v letech 2011 až 2014 řídila její Odbor služeb klientů. Zprávu zatím veřejně nepotvrdila ani Němcová, ani Babiš, ani zástupkyně VZP.

Post ředitele VZP je velice významný, v tomto roce rozhoduje o celkem 183 miliardách korun. S touto zodpovědností je vázán i plat, na který jen tak někdo nedosáhne, 225 tisíc hrubého za měsíc, nepočítaje odměny, které mohou činit až šestinásobek platu. Za loňský rok si na odměnách Kabátek přišel na 1,215 milionu korun. Správní rada se rozhodla, že kritéria pro příští rok zpřísní.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…