Do voleb zbývá pár dnů. O prezidentském kandidátovi ale všichni mlčí

17.05.2010 11:14

I přesto, že květnové volby rozhodnou také o tom, kdo bude za tři roky volit prezidenta, politické strany své kandidáty na tento post tají.

Do voleb zbývá pár dnů. O prezidentském kandidátovi ale všichni mlčí

Květnové parlamentní volby rozhodnout mimo jiné o tom, kdo za tři roky určí hlavu českého státu. Podle exprezidenta Václava Havla by tak strany měly ještě před volbami zveřejnit své kandidáty. To se však žádnému z kandidujících subjektů příliš nechce.

Podle stranických sekretariátů je totiž naurčení konkrétního jména ještě brzy. Někteří však říkají, že například ČSSD má již o příštím prezidentovi jasno.

„Zatím jsme se o tom nebavili. Soustředíme se plně na kampaň, nyní to skutečně není na pořadu dne," řekl serveru Novinky.cz mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. V ODS se nyní ale spekuluje o současném předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi, který se kandidatuře na post prezidenta nebrání.

Výhra levice? Předpoklad k Paroubkovu prezidentování, myslí si ODS

Přestože ODS nechce říci jméno konkrétního kandidáta na post hlavy státu, má jasno v tom, kdo by prezidentem být neměl.  „Pokud se totiž v parlamentních volbách 2010 podaří uspět KSČM a ČSSD, bude první předpoklad zvolení Jiřího Paroubka prezidentem v roce 2013 naplněn," uvedl například náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr s tím, že Paroubka v roli prezidenta ODS striktně odmítá.

Vyslovením jména prezidentského kandidáta se před volbami nezabývá ani Strana zelených. „Zelení před volbami jméno žádného kandidáta nezveřejní, ale výsledek sněmovních voleb do značné míry příštího prezidenta určí. Občané už nyní rozhodnou o tom, zda prezidentem bude Jiří Paroubek, nebo někdo jiný," sdělil serveru mluvčí zelených René Kubášek s tím, že ideálním adeptem by byla osobnost typu Jana Švejnara.

Hlavně se vyvarovat kšeftování, přeje si TOP 09

A karty nechce odkrývat ani nově vzniklá strana TOP 09. „Do volby prezidenta republiky zbývá ještě hodně času, tudíž jsme se touto otázkou vůbec nezabývali (...). Potřebujeme někoho, kdo si užívá vážnosti doma i v zahraničí. Pokusme se vyvarovati politického kšeftování u příležitosti volby prezidenta republiky," uvedl pro Novinky.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Věci veřejné trvají na přímé volbě prezidenta, konkrétní jméno však nevyslovily - stejně jako lidovci nebo zemanovci.

Přímou volbu prosazuje i celá levice, ani ČSSD ani komunisté však shodně neuvedli konkrétního kandidáta.

Někteří zástupci sociální demokracie ale již dříve lobbovali ve prospěch Jiřího Paroubka. „Mám cíl udělat vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem byl Jiří Paroubek. A to si myslím, že je takový hezký cíl," uvedl už před rokem v rozhovoru pro deník Právo středočeský hejtman a poslanec David Rath.

Více čtěte:

Prezidentem by měl být Šimon Pánek, myslí si Havel

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…