Do volební místnosti v Brně zavolali policii. Kvůli nepřípustnému chování občana

07.10.2016 19:30

Člen volební komise v základní škole ve Staré ulici v Brně si oblékl bílé tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika to považuje za porušení zákona, který podle něj zakazuje jakoukoli propagaci ve volebních místnostech. Muže proto vyzval, aby se převlékl, což člen komise nejprve slíbil, ale poté neudělal. Štika situaci řeší s krajským úřadem, podle něj to může vést k vyloučení člena z komise.

Do volební místnosti v Brně zavolali policii. Kvůli nepřípustnému chování občana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ministerstvu vnitra byla vylosována čísla, kterými jsou označeny hlasovací lístky pro nadcházející volby do zastupitelstev krajů

Případ zadokumentovala i policie. Dotčeného muže do komise dosadila KSČM, píše ČTK. „V zákoně o volbách je, že se nesmí v době voleb v blízkosti místností používat žádné symboly a věci k propagaci. Rudá hvězda na bílém tričku a k tomu srp a kladivo je podle mě propagací KSČM, takže tím jednoznačně porušuje zákon,“ uvedl Štika. Dodal, že se nad oděvem člena komise pozastavovali i někteří občané.

Sankci zákon přímo nestanoví

Tajemník na to šel muže osobně upozornit. „Domluvili jsme se, že se převlékne, ale neměl nic u sebe. Šel jsem mu koupit tričko, a když jsem přišel, odmítl se převléknout. Přivolaná policie celý případ zadokumentovala, ale zatím ho neřešila, aby nenarušila volby,“ řekl Štika. Vše řeší s krajským úřadem. O záležitosti vypracuje úřední záznam. „Postoupím to dál a zvážíme, jestli ho nedáme na přestupkovou komisi. Přinejmenším přestupek tím spáchal,“ dodal Štika.

Podle zákona o parlamentních volbách je ve volební místnosti a v jejím bezprostředním okolí zakázána ve dnech hlasování „volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty“. Sankci zákon přímo nestanoví. Trestní zákoník však počítá se sankcemi za maření přípravy a průběhu voleb.

V Jihomoravském kraji kandiduje ve volbách 21 stran, hnutí a uskupení. Před čtyřmi lety vyhrála ČSSD před KSČM a KDU-ČSL. Mezi 65 zastupiteli je ještě ODS a TOP 09 se Starosty pro Jihomoravský kraj. Koalici vytvořila ČSSD s KDU-ČSL, hejtmanem je sociální demokrat Michal Hašek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…