Doba dialogu končí. Teď pozor na Pobaltí! Vondra v ČT silně varoval před Ruskem

21.02.2022 23:20

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o uznání nezávislosti donbaských republik. Spojené státy se domnívají, že Putin velitelům vojsk už nařídil začít s přípravami invaze. K tématu v Událostech, komentářích ČT hovořil europoslanec Alexandr Vondra (ODS); podle něj doba dialogu končí. Slova ruského státníka naznačují, že se musíme připravit na nejhorší. Vyjádřili se také někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Doba dialogu končí. Teď pozor na Pobaltí! Vondra v ČT silně varoval před Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Kromě toho, že Putin podepsal výnosy uznávající nezávislost povstaleckých republik v Donbasu, podepsal také dohody s vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky. Ty podle pozorovatelů mají Rusku poskytnout právní základ pro vyslání vojáků na jejich území.

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin souhlasili se setkáním kvůli stoupajícímu napětí na Ukrajině. Bude se konat jen v případě, že do té doby Moskva nezaútočí na ukrajinské území.

Projev Putina je podle Vondry přelomový; pošlapal jím mezinárodní řád, který existuje od roku 1990. „Místo dialogu volí cestu konfrontace.“

Projev byl podle něj prošpikován pohrdáním nejen celou Ukrajinou a její státností. „Vůči Ukrajině padala slova jako ‚nacisté, zloději, loutka Západu, která provádí genocidu a vraždí. A my si pro ty vrahy dojdeme‘,“ citoval Vondra.

„Čeká nás velmi těžká doba. Západ se proti tomu musí vymezit. Nejde jen o Donbas, ale o celou Ukrajinu a v zásadě o země východní a střední Evropy, o které se Putin v projevu otíral také,“ zmínil Vondra.

Za jak dlouho je možné ruské vojáky v Donbasu očekávat? „Kontext a styl toho projevu je jasný; beru to tak, že se Putin rozhodl dobýt Donbas, a je otázka, zda jen ten,“ obává se.

„Myslím, že se musíme připravit. Doba dialogu teď možná končí,“ řekl Vondra s tím, že Západ by nyní měl „smrtelně vážně vzít obranu teritoria členských států NATO a činit kroky při obraně Pobaltí“.

„Pokud skutečně Putin invazi na Ukrajinu podnikne, nemůžeme si to nechat líbit. Putina ty sankce musí skutečně bolet. Nelze postupovat tak, že to bude politika usmiřování. Naděje, že tygra uspokojíme tím, že mu na kraj lesa přineseme svíčkovou a druhý den tam nepřijde, je zcela mylná. Naopak, on přijde,“ upozornil Vondra.

Vážné obavy Vondry sdílí i Svoboda: „Projev byl mimořádně silný a v rozporu s mezinárodním právem. Je to nátlaková diplomacie z Ruska,“ řekl.

Stále ale věří v mírové řešení. „Stále si myslím, že je šance jednat. Dokud se nestřílí, dá se jednat. Jednání bude složité. Jediná správná odpověď je, že Západ bude sjednocen,“ řekl Svoboda s tím, že jednotu může narušit otázka energie. „Tedy to bude těžká otázka pro Německo,“ podotkl.

Také Blažkovec si myslí, že je zde prostor pro diplomacii. „Já v to pevně věřím. Doufám, že dojde na summit Putina s Bidenem, kde se najde cesta mírového řešení,“ řekl, že diplomatická jednání se musí dát do pohybu.

I Svoboda označil diplomacii za důležitou, až rozhodující. „Bude to také demonstrace toho, že Západ udělal vše pro to, aby k dohodě došlo,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…