Dobeš: Poslední rok mateřské školky bude opět povinný

07.09.2010 11:48

Povinná školní docházka by se mohla o rok prodloužit. Ministr školství Josef Dobeš plánuje zavést jako povinný i poslední ročník mateřské školky. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Dobeš: Poslední rok mateřské školky bude opět povinný

"Jedinou zásadní překážkou je přeplněnost školek, které by teď nemohly děti přijmout. Demografická křivka ale padá a v roce 2013 by to už neměl být problém. Během čtyř let v úřadě chci povinný poslední ročník zavést," popsal ministr Josef Dobeš deníku Aktuálně.cz svůj záměr.

Legislativní změna podle ministra není složitá. Dobeš povinnou školku navrhoval i rodičům dětí na severu Čech, kam se vydal s dalšími politiky vysvětlovat záměr ministra práce a sociálních věcí, podle kterého napříště nebudou dostávat dávky rodiny, které neposílají své děti do školy.

Speciální škola jen pro těžké případy

"Máme s manželkou tři děti, čekáme čtvrté. Nejstarší syn, kterého máme v pěstounské péči, chodí do speciální školy. Chci říct, jak je důležité, aby do speciálních škol nechodily děti, které tam nepatří, které se klidně mohou zařadit do hlavního proudu. Díky poslednímu ročníku mateřské školky se dítě může vyhnout tomu, aby bylo zařazeno do speciální školy, když to nepotřebuje," řekl Dobeš.

Podle něj patří do speciální školy dítě s diagnózou od lékaře a ne dítě, které neumí jazyk.

Nezájem o vzdělání

"Tento kurz jsme měli, ale museli jsme ho pro nedostatek zájemců zavřít," říká litvínovský místostarosta Martin Klika. "Dopoledne jsme měli problém, jak tam děti dostat a odpoledne už jsou s rodiči ve městě a také nepřijdou."

S Dobešovým plánem, který už zvažovali i jeho předchůdci Ondřej Liška či Miroslava Kopicová, souhlasí i Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování. "Sami mnoho takových aktivit iniciujeme. Přípravné třídy, kluby, vzdělávací kurzy. Myslím obecně, že bychom se měli více zaměřovat na období mezi narozením a školní docházkou, které je pro vývoj dětí velmi důležité," uvedl Šimáček.

Psali jsme: 
Dobeš s Drábkem vysvětlí Romům, proč posílat děti do školy 
Dobešovy "smlouvy s rodiči" se u Jílkové nelíbily

Ilustrační foto: www.obecsporice.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: van

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…