Dobeš: Rozbité kostely a kněží v kriminálech. To by se vám líbilo, Zaorálku

15.04.2013 15:11

Místopředseda sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se silně opřel do pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky, a do české katolické církve, která podle Zaorálka nenásleduje poselství papeže Františka. Za to ho zkritizoval poslanec Josef Dobeš.

Dobeš: Rozbité kostely a kněží v kriminálech. To by se vám líbilo, Zaorálku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední akce Josefa Dobeše ve funkci ministra

Zaorálek říká, že katolická církev v ČR jde proti poselství nového papeže, který si přeje „církev chudých pro chudé“. Podle Zaorálka přijal arcibiskup Duka bohaté dary z rukou vládní pravice a nyní nehájí chudé, nýbrž vládní establishment.

„Vypadá to, že současný nový papež František v Římě marně volá po církvi skromné, která se stará hlavně o chudé, marně sám osobně myje nohy mladistvým delikventům v káznici. My máme naopak v Česku pana Duku, který přijal bohaté dary z rukou vládní pravice a nyní se ostře staví ne za chudé, ale za  vládní establishment,“ uvedl Zaorálek.

Neostalinista v ČSSD

Nezařazený poslanec Josef Dobeš přiznal, že ho Zaorálkovo prohlášení nadzvedlo. „Zaorálka považuji za neostalinistu v ČSSD. Jemu by vyhovovala chudá církev padesátých let: rozbité kostely, zavřené kláštery a kněží v kriminálech. Restituce jsou jenom splacením dluhu, který stát nedokázal 20 let vyřešit. Církev majetek a zázemí naopak potřebuje, aby se mohla věnovat sociálně slabým a pomáhat jim. Aby mohla provozovat sociální, zdravotní či vzdělávací zařízení a plnila tak přání papeže Františka. Neostalinismus Lubomíra Zaorálka se projevil v plné nahotě. Byl by dobrým komunistickým církevním tajemníkem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dobeš. 

„František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření. V tuto chvíli nemáme nejlepší vztahy s těmito pojmy,“ poznamenal již před časem nový papež František. „Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé,“ zdůraznil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…