Dobeš hledá podporu sportovců pro své hnutí. Jansta si to s ním vyřídí

31.01.2013 21:21

Představitelé Českého svazu tělesné výchovy a sportu (ČSTV) a Českého olympijského výboru (ČOV) se dnes ohradili proti činnosti politického sdružení Hnutí pro sport, které založil bývalý ministr školství Josef Dobeš. Poslanec v regionálních sportovních sdruženích hledá podporu a podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes se snaží vybudovat své hnutí na svazových strukturách.

Dobeš hledá podporu sportovců pro své hnutí. Jansta si to s ním vyřídí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední akce Josefa Dobeše ve funkci ministra

Sportovci se podle vedení ČSTV a ČOV nesmějí stát nástrojem politiků a nepřipustí, aby politici využívali ve vlastní prospěch personál nebo administrativní a technické zázemí svazu. Dobeš podle MfD buduje s podporou vládních peněz pro sport členskou základnu svého hnutí. Funkcionáři v regionech v posledních dnech dostali od Dobeše dopis, jehož součástí je i přihláška do hnutí. Podle Dobeše už má jeho hnutí kolem tisícovky členů. "Za měsíc fungování máme v tuto chvíli 200 místních organizací," řekl deníku Dobeš.

Hnutí pro sport se hodlá zúčastnit parlamentních i dalších voleb

"V případě ČSTV by šlo o fatální zneužití pravidel hospodaření s prostředky občanského sdružení i o hrubé porušení stanov," reagoval v tiskovém prohlášení předseda ČSTV Miroslav Jansta. "Jestli se takové podezření potvrdí, tak zasáhneme," uvedl Jansta.

Podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala takové pokusy ohrožují celý sport. "Olympijská charta jakoukoli politizaci sportu vylučuje. To jsem řekl i panu Dobešovi," uvedl Kejval. "Se zneužitím sportovců k politickým cílům už jsme se v historii bohužel setkali a nikdy to nedopadlo dobře," dodal.

Hnutí pro sport se hodlá zúčastnit parlamentních i dalších voleb. Chce změnit způsob financování sportu, usilovat o vznik nového zákona o sportu a jeho cílem je také sjednotit sportovní obec. Jansta přitom cíle hnutí krátce po jeho založení podpořil. Dobeš, který se dostal do Sněmovny za Věci veřejné a nyní je nezařazený poslanec, prosazoval při schvalování rozpočtu na příští rok zvýšení výdajů na sport.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…