Dobeš rozhodl o motosportu. Na to nemá právo, zlobí se šéf Autoklubu

11.11.2011 22:50

Ministr Josef Dobeš oznámil, že Český svaz motocyklového sportu bude zastupovat ČR v zahraničí. Dosud to však byl Autoklub České republiky. Podle právníků ale ministr nemá právo takto někoho upřednostňovat.

Dobeš rozhodl o motosportu. Na to nemá právo, zlobí se šéf Autoklubu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš na konci října řekl, že odebírá Autoklubu České republiky (AČR) národní autoritu a naopak ji uděluje zcela novému Českému svazu motocyklového sportu (ČSMS). "Jako ministr sportu jsem uznal za národní autoritu pro motocyklový sport Český svaz motocyklového sportu. Toto rozhodnutí jsem poslal FIMu do Ženevy začátkem října," uvedl Dobeš.

Jenže dopis ve prospěch ČSMS odešel do Ženevy 7. října, tedy v den, kdy tento svaz vznikl. „Stát nemá právo určovat, kdo tady bude držet sportovní autoritu," rozzlobil se v ČT prezident AČR Roman Ječmínek. „Dohodovalo se to dlouho dopředu," hájil se ale šéf ČSMS Karel Abrahám. Dobeš svoji účast v Událostech, komentářích odmítl.

Související: Ministr J. Dobeš: Organizace, která bude pečovat o český motocyklový sport, je ČSMS

Podle Abrahama „vyhrál" jeho svaz proto, že v AČR nebylo vyjasněné financování a velice málo se rozvíjel motosport. „Do koruny jsou tu peníze vyjasněny," odmítal toto tvrzení Ječmínek. „Za dvacet let jsem neslyšel ani ze strany ministerstva školství ani z naší strany nějakou kritiku," dodal.

Postup Dobeše ale zpochybnili i právníci. Mezinárodní federace totiž vždy o vůdčích členech jednotlivých států rozhodovala sama. Zde se proto ministerstvo dopustilo přímého určení. "Český ministr školství, mládeže a tělovýchovy nemá pravomoc říkat, kdo bude zastupovat Českou republiku v mezinárodních organizacích," řekl ředitel Ústavu státu a práva AV ČR Jan Bárta.

Po dlouhé diskuzi v televizi nakonec Abraham, který je majitel brněnského okruhu Moto GP, přiznal, že „svým způsobem" se předem s Dobešem dohodl, než ministr učinil tento krok. Ječmínek se však prý nedá. „Nadále tady budeme organizovat sport a nikdo nám to nebude zakazovat," uzavřel téma.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…