Dobeš rozhodně není nejlepší ministr školství po roce 89, tvrdí Mathé

29.02.2012 21:19

Josef Dobeš rozhodně není nejlepší ministr školství po roce 1989, prohlásil rektor AMU Ivo Mathé. Spolu s tím kritizoval další výrok prezidenta Václava Klause, a to když nazval studenty, kteří nechtějí platit školné, „příživníky“. Podle Mathého to je neslušné.

Dobeš rozhodně není nejlepší ministr školství po roce 89, tvrdí Mathé
Foto: Petr Novák, Wikipedia
Popisek: Mediální producent, pedagog a manažer Ivo Mathé

Josef Dobeš z Věcí veřejných? „Rozhodně není nejlepším ministrem školství po roce 1989,“ prohlásil rektor AMU Ivo Mathé v Hyde Parku na ČT. Spolu s tím mu vadí ještě jeden výrok prezidenta Václava Klause, a to, když nazval studenty, kteří nechtějí platit školné, příživníky. Podle Mathého to je vyloženě neslušné.

Podle Mathéto ale nevadí, že Dobeš byl původně psycholog na pankrácké věznici. „Ministerstvo může vést kdokoliv, kdo pro to má kompetence, na to se nestuduje,“ zastal se ministra. Zároveň se však podle jeho slov ukazuje, že ve stranických strukturách je očividně málo lidí, kteří takové kompetence mají.

Podobně neprofesionální je prý i vytváření vysokoškolské reformy. Zákony byly špatně a na poslední chvíli připraveny. V tom souhlasil se zástupcem protestujících, Janem Gruberem z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Jeden ze studentských požadavků totiž je „nedělat reformu pro reformu z čistě politického zadání“. „Mělo by se vycházet z jiných ideových východisek,“ dodal v pořadu Gruber.

V tom se také shodne s Mathém. Na ministerstvu školství se podle něj distribuují peníze způsobem, který není pro univerzity výhodný. Navíc se na vysoké školy v současnosti prý přispívá asi 19 miliard, což je jako 19 kilometrů vlnité dálnice.

Jako další problémy, které se podle rektora AMU neřeší, uvedl i devalvaci hodnoty titulu nebo celkový smysl školného. Ten mu zatím nesedí, v podstatě prý jde jen o náplast za peníze z rozpočtu, které stát škrtne. „Kvalitu škol to v žádném případě nezvýší,“ vysvětloval. Navrhl místo školného spíše symbolické zápisné, asi 5000 korun na rok. S tím včera přišel i sám Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…