Dobeš se dnes vyjádří k problému čerpání dotací z EU

06.02.2012 6:25

Ministerstvo školství se dnes vyjádří k problémům resortu s pozastavením dotací z evropských fondů. Údajně hrozí kvůli chybám na české straně zastavení celého operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, v němž by mělo Česko čerpat až 53 miliard korun.

Dobeš se dnes vyjádří k problému čerpání dotací z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Původně chtělo ministerstvo dnes dopoledne představit zprávu OECD, která hodnotí vzdělávání v České republice, a výsledky pilotního testování žáků základních škol. Místo toho ale resort ohlásil na 12:30 tiskovou konferenci ministra školství Josefa Dobeše (VV) k aktuálním tématům.

Je program Vzdělávání pro konkurenceschopnost v troskách?

Hlavním tématem, které ministerstvo školství v poslední době nejvíc zaměstnává, je právě zastavení toku peněz z EU na projekty ve školství v Česku. Evropská komise (EK) již pozastavila proplacení celkem 1,2 miliardy korun. Ministr na začátku roku tvrdil, že problém s čerpáním dotací do tří měsíců bude vyřešen. Řekl, že kdyby jeho ministerstvo přidělené peníze nevyčerpalo, opustí funkci. Nyní mu tento slib připomněli i někteří spolustraníci.

Ministerstvo školství má problémy s čerpáním peněz z evropských fondů delší dobu. Evropská komise kritizovala zejména projekty OKNO (Obecné kompetence našim občanů) za půl miliardy a SPORT za 650 milionů. SPORT již Dobeš zastavil a na dalších kritizovaných projektech prý ministerstvo intenzivně pracuje.

Premiér Petr Nečas (ODS) ale po páteční schůzce s Dobešem sdělil, že jsou ohroženy platby v celém programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle zdrojů ČTK z úřadu vlády a stálého zastoupení ČR v Bruselu zatím EK pozastavila poslední platby v kritizovaném programu, ovšem nechystá se ho celý rušit. Podle neoficiálních informací je nicméně komise se způsobem čerpání nespokojená a kolem budoucnosti programu se odehrávají intenzivní jednání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…