Dobeš si chystá na klub TOP 09 otázky na Kalouska

25.08.2011 18:42

Ministr školství Josef Dobeš (VV) diskutoval v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Tam přišel mluvit hlavně o výsledcích státních maturit, přesto se témata týkala hlavně Ladislava Bátory a také problémů se vzděláváním Romů.

Dobeš si chystá na klub TOP 09 otázky na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dopis, který napsal úředník Bátora americkému velvyslanci kvůli jeho podpoře homosexuálů, prý Dobeš četl. „Já v tom dopise nevnímám nic, co by se mělo pana velvyslance dotýkat," říká a o Bátorovi dodává: „Je naprosto solidní."


„Úředník, stejně jako dělník nebo ministr, má právo vyjádřit svůj názor slušným způsobem," zastává se Bátory Dobeš. A s podobnými argumenty se chystá i před své koaliční kolegy z TOP 09. „Nepochybně se poslanců zeptám, proč pan Kalousek jmenoval pana Bátoru v roce 2007 do představenstva důležitého státního podniku," uvedl.

S náročností maturity nic dělat nebudeme 

Pak se ale konečně dostal ke státním maturitám a hlavně k tomu, že jimi neprošlo dvacet procent studentů. „Samozřejmě z toho nemáme radost. Nastavili jsme laťku náročnosti, ale není to dáno systémem státní maturity. Léta jsme trpěli velmi nízkou kvalitu výuky na středních školách. Přesto bychom si přáli, aby ta laťka byla v budoucnu vyšší," doufá Dobeš.


Rozhodně teď nechce hýbat ani s náročností, ani s otázkami. Je prý nutné pouze odbourat byrokracii a finanční náročnost. Vrátil se také k povinné maturitě z matematiky. „Chtěl bych ji ve srovnávacích zkouškách v pátých a devátých třídách, do státní maturity bych ji chtěl překlopit až za tři roky." Podle něj by Česká republika bez matematiky ztrácela konkurenceschopnost.

Související Chládek: Ministr Dobeš zneužívá výsledků státních maturit k politickému boji


Stačil také odpovědět na problematiku romského vzdělávání a k tomu, jak zabránit, aby Romové zbytečně často končili v tzv. pomocných školách. „Je několik opatření. První důležitá věc - není možné přijmout dítě na speciální školu bez názoru psychologa a druhou je tzv. kvalifikovaný souhlas. Chceme, aby byl rodič opravdu informován o dopadech umístění v takové škole. Jinak se stále snažíme o navýšení počtu psychologů, asistentů a speciálních pedagogů."

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…